ESTORIL - De Sport Oscar, officieel de Laureus World Sport Award, krijgt steeds meer aanzien in de internationale sportwereld. Maandag vindt in Estoril de vijfde uitreiking plaats. De enige Nederlandse kandidate is zwemster Inge de Bruijn, genomineerd in twee categorieën.

Twee invloedrijke sponsors organiseerden de bijeenkomst voor de eerste keer in 2000, over het jaar 1999. De eerste winnaars waren golfer Tiger Woods en atlete Marion Jones. De huidige 'titelhouders' zijn wielrenner Lance Armstrong en tennister Venus Williams.

Ondanks meerdere nominaties (De Bruijn, Van den Hoogenband, Uytdehaage) was er slechts één keer een hoofdprijs voor een Nederlander. Rolstoeltennister Esther Vergeer werd uitgeroepen tot 's werelds beste gehandicapte sporter van het jaar 2001.

De Bruijn, eerder genomineerd na haar olympische titels bij de Sydney Games, komt maandag in Portugese badplaats in aanmerking voor twee titels. Ze kan worden gekozen tot 'Wereldsportvrouw' én tot 'Wereld Comeback van het Jaar'.

WK-titels

In de belangrijkste rubriek, sportvrouw van het jaar, heeft ze concurrentie van de Belgische tennister Justine Hénin, de Mozambikaanse atlete Maria Mutola, de Engelse atlete Paula Radcliffe, de Zweedse golfster Annika Sorenstam, de Amerikaanse tennister (en titelverdedigster) Venus Williams. De Bruijn is kandidate wegens haar WK-titels vorig jaar op de 50 meter vrij en meter vlinder.

Bij de verkiezing voor beste sportman van het jaar staan (opnieuw) wielrenner Lance Armstrong, tennisser Roger Federer, zwemmer Michael Phelps, motorcoureur Valentino Rossi en rugbyspeler Johny Wilkinson op de lijst.