BARCELONA - Barcelona's rol in de strijd om de Spaanse titel lijkt uitgespeeld. Op eigen veld kwamen de Catalanen zaterdagavond niet verder dan een gelijkspel tegen Real Madrid, -1. Winst was noodzakelijk om contact met de top te behouden. De Koninklijke kwam door dat punt zelfs op een vertrouwde plaats terecht, bovenaan in de Primera Division.

Concurrent Valencia leed zondag in Madrid bij Ray Vallecano een pijnlijke nederlaag (2-1) en moest op grond van een slechter doelsaldo de kop afstaan. Zidane zette de kampioenen uit de hoofdstad in de eerste helft op voorsprong. De Fransman deed dat met een simpel intikkertje.

Xavi

Xavi zorgde voor de gelijkmaker. Reals doelman Cesar greep volledig mis op zijn schot van afstand. Kort voor het einde waren de Madrilenen dicht bij de winst. Een prachtige lob van Raul van heel ver eindigde echter op de lat, in plaats van in het doel. Enkele minuten later raakte Xavi aan de andere kant met een fraaie vrije trap eveneens het 'houtwerk'.

Vastketenen

De wedstrijd werd twee keer onderbroken, omdat betogers tegen de globalisering het veld betraden. Twee van hen slaagden er in zich al na twee minuten vast te ketenen aan de doelpalen. Dat had een oponthoud van een kleine tien minuten tot gevolg. In Barcelona was vrijdag en zaterdag een EU-top.

Bekogeld

De Boer, Kluivert en Cocu stonden in het basiselftal van Barcelona. Overmars, die dit seizoen weinig aan spelen toekomt, kwam pas in de laatste minuten. Hij verving de niet geheel fitte Rivaldo. Reiziger bleef het hele duel op de bank. Bij aankomst bij het stadion werd de spelersbus van Real Madrid bekogeld met stenen. Een ruit werd ingegooid, maar niemand raakte gewond. Vrijdag deed zich een vergelijkbaar incident voor, bij het hotel van de Spaanse kampioen.

Deportivo

Deportivo liet eerder op de zaterdagavond al blijken nog volop in de race te zijn voor de titel. Het versloeg met overtuiging Osasuna, 3-1. Tristan tekende in de eerste helft voor een heuse hattrick. Een van zijn drie treffers maakte hij uit een strafschop. Nederlander Makaay viel bij de bekerwinnaar zeven minuten voor tijd in voor Tristan.

Rayo Vallecano

Rayo Vallecano hielp stadgenoot Real zondagavond een handje, maar kwam wel eerst op achterstand door een treffer van Miguel Angel Angulo. Vlak voor rust maakte Mauricio Pellegrino ongewild gelijk. Hij werkte de bal in eigen doel. Sergio Corino besliste in de 58e minuut over het lot van Valencia.

Cruijff scoort

Alaves, dat mikt op Europees voetbal verloor voor eigen publiek met 2-3 van Athletic Bilbao. Het was een bijzondere wedstrijd. De thuisploeg kwam binnen een kwartier op 2-0 door treffers van Jordi Cruijff. Het bleek geen goed voorteken. In de slotfase van de eerste helft werden oud-Groninger Magno en Navarra uit het veld gestuurd en maakten Tiko en Urzaiz gelijk.

Larrazabal maakte het winnende doelpunt voor de Basken uit een strafschop. Oscar Tellez was op dat moment als derde speler van Alaves met rood op weg naar de kleedkamer.