LA CORUÑA - Europees gezien is Porto een bescheiden clubje,uit een even klein voetballand. De Portugese club presteerdedinsdagavond echter het onmogelijke en bereikte als eerstevereniging dit seizoen de finale van de Champions League doorDeportivo la Coruña met 0-1 te verslaan. De ploeg speelt op 26 meiin het Duitse Gelsenkirchen tegen de winnaar van de tweestrijdtussen Chelsea en Monaco die woensdag wordt afgewerkt.

Voor Deportivo kwam de nederlaag eigenlijk geheel onverwacht. DeSpaanse club heeft in het eigen stadion Riazor een uitstekendereputatie opgebouwd in Europese wedstrijden. In de Champions Leaguewas de ploeg al acht thuisduels ongeslagen en liepen enkelevermaarde Europese topclubs tegen een nederlaag aan.

Betoverende wedstrijd

Natuurlijk was er enkele weken geleden de eclatante overwinningop AC Milan. Na een nederlaag van 4-1 in Milaan, won de ploeg ineen betoverende wedstrijd met 4-0 van de regerend kampioen op hethoogste Europese clubniveau. Maar deze jaargang gingen ook Juventus(1-0), AEK Athene (3-0), Monaco (1-0), PSV (2-0) en Rosenborg (1-0)onderuit in de kolkende thuishaven van Deportivo la Coruña.

Ondanks die ruggensteun van onverslaanbaarheid was de eerstehelft van de thuisploeg niet goed. Beide ploegen, met de 0-0 uit deeerste wedstrijd in het achterhoofd, speelden voorzichtig endurfden niet voluit te voetballen. Eigenlijk kreeg alleen Deportivoin de eerste 45 minuten een kans op de openingstreffer. Valeronschrok echter zo van de plotselinge kans die hij in de 38e minuutkreeg, dat hij vrij voor doelman Baia hard naast poeierde.

Fluit

De aanvaller kreeg een afgeslagen bal voor zijn voeten en leekop het fluitsignaal te wachten, omdat hij op het randje vanbuitenspel verkeerde. De Italiaanse scheidsrechter Collina weigerdede erwt door de fluit te jagen, omdat zijn assistent de vlag naarbeneden hield. Valeron miste daarop laconiek en besefte zich pas nazijn vruchteloze doelpoging welke kans hij zijn club onthouden had.

Die gemiste kans dreunde in de tweede helft na. Porto kwamovertuigend uit de kleedkamer en verschafte zich binnen eenkwartier na de pauze al twee goede kansen. De Braziliaan Derleikopte in de 49e minuut op de paal, na een subtiel passje van Deco.Enkele minuten later was Derlei opnieuw dichtbij een treffer. Hijmocht vanaf de middenlijn alleen opstomen in de richting vanMolina, maar werd ternauwernood ingehaald door een Spaanseverdediger.

Strafschop

Die mogelijkheden leken slechts de opmaat voor de definitievegenadeklap voor Depor. In de 58e minuut legde Cesar (Deportivo)Deco neer binnen de lijnen van het strafschopgebied, waarna Collinaniet anders kon, dan fluiten voor een strafschop. Vanaf 11 meterwas Derlei trefzeker: 0-1. Dat doelpunt bleek goud waard voor FCPorto, zeker omdat het uitdoelpunt een dubbele waarde had.

Deportivo zou slechts kans hebben op de finale als het nog tweemaaltrefzeker zou zijn in het resterende halfuur in de tweede helft.Die kansen werden allengs kleiner na de onverwachte treffer, heteerste tegendoelpunt in Riazor voor de thuisploeg in de huidigeChampions League-campagne. Zeker omdat Naybet in de 70e minuut vanhet veld moest, aangezien Collina hem voor de tweede maal een gelekaart toonde.

Kleinere clubs

Het tiental van Deportivo bleek in de resterende tijd niet sterkgenoeg om Porto te verslaan. Daarmee bewezen de Portugezendat ook kleinere clubs, uit kleine voetballanden methartstochtelijk spel het hoogst haalbare podium in het Europesevoetbal kunnen bereiken.