HEERENVEEN - Jochem Uytdehaage heeft zijn zeer succesvolle schaatsseizoen besloten met de wereldtitel allround. De Utrechter verwees in Heerenveen de Rus Dimitri Sjepel en de Amerikaan Derek Parra naar respectievelijk de tweede en derde plaats.

Eerder was Uytdehaage de beste op de Europese titelstrijd allround. Op de Olympische Winterspelen veroverde hij goud op de vijf en tien kilometer en zilver op de 1500 meter.

Uytdehaage moest zondag op de afsluitende tien kilometer 3,22 seconden goedmaken op de Rus Sjepel. Dat lukte hem ruimschoots. Uytdehaage won de tien kilometer in 13.27,25. Sjepel kwam in de laatste rit niet verder dan 13.43,14. Met een puntentotaal van ,482 verbeterde Uytdehaage ook nog het wereldrecord op de grote vierkamp. Dat was in handen van Rintje Ritsma (152,651).

Carl Verheijen, tweede op de tien kilometer, eindigde op het WK als vierde. Gianni Romme, de derde Nederlandse deelnemer, haalde de slotafstand niet. Hij werd zaterdag op de 1500 meter gediskwalificeerd wegens een foutieve wissel.

Friesinger

Bij de dames ging de titel naar Anni Friesinger. "De sfeer is hier uniek. Het publiek heeft me heel erg geholpen", zei de 25-jarige schaatsster na het veroveren van haar tweede wereldtitel allround.

Dominant

Friesinger heeft een topjaar achter de rug. Ze domineerde de wereldbekercyclus, werd Europees kampioene allround, haalde goud op de Winterspelen en rondde het jaar af met de wereldtitel allround. "Een mooi slot van een mooi seizoen. Iedereen is moe, klaagt over blessures. Het was een lang jaar met veel stress."

Boedapest

Friesinger verlengde de wereldtitel die ze vorig jaar op een buitenbaan in Boedapest voor het eerst binnenhaalde. In Heerenveen moest de Duitse echt werken voor haar tweede kampioenschap. Een superdag op zaterdag - met een baanrecord op de 1500 meter en tevens winst op de drie kilometer - was voldoende om de vrijdag opgelopen achterstand op Rodriguez en Klassen om te zetten in een leuke voorsprong. Maar de tegenstand bleef tot het eind toe van een beduidend hoger niveau dan vorig jaar.

Klassen

"Cindy Klassen is een groot talent. Ze schaatst nog niet ze lang. Ze kan zich nog goed verbeteren. Rodriguez is zeker door haar goede korte afstanden een gevaarlijke tegenstandster", complimenteerde ze haar tegenstrevers.

Pechstein

Misschien was het maar goed dat aan het einde van een zwaar seizoen Claudia Pechstein in mindere doen was. Pechstein haalde in Salt Lake City twee gouden medailles, een meer dan haar rivale. "Ik heb me niet speciaal voorbereid op het WK. De Winterspelen waren het belangrijkste", zei de nummer twee van Duitsland, die tijdens de Winterspelen herhaaldelijk ruzie had met de nummer één.

Koele sfeer

De sfeer in het Duitse onderkomen schijnt tijdens de hele periode om te snijden te zijn geweest. De onderlinge felicitaties waren in Heerenveen ook weer uitermate koel. "Ik presteer eerst en roep dan pas wat", zei Pechstein over de aanhoudende controverse.

Pechstein reed via een sterke slotafstand de Amerikaanse Jennifer Rodriguez nog van het podium. Het brons vond ze een mooie beloning. "Mijn seizoen is geslaagd met twee gouden olympische medailles."

Friesingers jaar kan ook niet stuk. Ze kwam met een knieblessure naar Heerenveen, maar op het ijs was ze de pijn snel vergeten. "Ik ga donderdag voor onderzoek naar München. Als ik lang stil sta voel ik de knie wel. Op het ijs niet. Voor mij is deze titel speciaal. Ik houd van Heerenveen." Andersom is dat ook zo.

/DOSSIERSchaatsen