HOOFDDORP - De rechter in de zaak-Eufemiano Fuentes staat het Alberto Contador niet toe om via een videoverbinding zijn getuigenis af te leggen. 

Dat bericht de Spaanse krant AS. De Spaanse coureur zal op 22 februari worden gehoord.

Aanvankelijk had hij zich op 5 februari moeten melden, maar de tweevoudige winnaar van de Tour de France kreeg uitstel vanwege sportieve verplichtingen.

Contador is opgeroepen door zijn oude ploegleider Manolo Saiz, een van de verdachten in de zaak.

Maandag werd het proces hervat met de getuigenis van Jörg Jaksche. De Duitser, die al langer geldt als als een van de meest uitgesproken klanten van Fuentes, heeft hem opnieuw zwaar beschuldigd. 

Volgens de inmiddels 36-jarige renner waren de bloedtransfusies die hij bij de dokter onderging, enkel en alleen bedoeld om de regels te omzeilen.

Trots

Jaksche weersprak daarmee voor de Spaanse rechtbank de woorden van Fuentes, die eerder meldde dat hij zich puur met de gezondheid van renners had beziggehouden. Volgens Jaksche kreeg hij al bij zijn eerste ontmoeting met de arts steroïden, groeihormonen en bloeddoping. ''En daar was hij trots op'', zei Jaksche.

Ook de Italiaan Ivan Basso, nog steeds actief, verscheen via een videoscherm als getuige. De oud-winnaar van de Giro is tijdens zijn loopbaan al voor twee jaar geschorst geweest vanwege zijn aandeel in de langslepende affaire. Hij gaf toe doping te hebben willen proberen.

Basso erkende maandag dat hij bloed heeft afgestaan aan Fuentes, maar dat is volgens hem nooit in zijn lichaam teruggebracht. ''Hij vertelde me dat je gewoon met je eigen bloed kon werken en dat dat een geldige procedure was. Ik accepteerde dat'', zei Basso. ''Als klein kind droomde ik ervan de beste wielrenner ter wereld te worden.''

Fuentes kan niet worden vervolgd voor het verstrekken van doping (dat was niet strafbaar in Spanje toen hij in 2006 werd opgepakt, red.), maar wel voor het in gevaar brengen van de gezondheid van sporters.