AMSTERDAM - Eerst was Zlatan Ibrahimovic de spits van Ajax, die werd verdrongen door Nikos Machlas en nu is Ahmed Hossam de nummer negen. De Egyptenaar, die zichzelf Mido noemt en in een peperdure Ferrari rijdt, leidde zijn ploeg met twee treffers langs SC Heerenveen, 2-0. De manier waarop de zege tot stand kwam biedt koploper Ajax veel vertrouwen voor de topper tegen PSV, volgende week zondag in Eindhoven.

Hossam scoorde vorige week tegen De Graafschap een keer toen hij inviel als centrumspits. Tegen de Friese ploeg kreeg hij vanaf het begin de voorkeur van trainer Ronald Koeman. "Als je ontevreden bent, ga je wat anders proberen. Het beste is duidelijkheid te scheppen. Hossam heeft de absolute kwaliteiten de nummer negen van Ajax te zijn. Maar of hij nu de vaste spits is, dat is makkelijk gezegd na zijn twee goals. Toen Machlas een basisplaats kreeg, was hij ook meteen heel bepalend", sprak Koeman.

Machlas speelde zichzelf uit de ploeg door zijn 'schwalbes' en vooral door te veel kansen te missen. Hossam was niet alleen effectiever dan de Griek (en Ibrahimovic), maar hij werkte ook veel harder, was veel beweeglijker en kopsterk. Koeman vindt wel dat hij nog slimmer moet worden, maar wees naar zijn leeftijd, 19. Dan mag een speler nog fouten maken.

Vooral in de eerste helft was Hossam zondag de gevaarlijkste Ajacied. Hij kreeg ook de meeste kansen. In de 35e minuut brak hij de wedstrijd open na een voorzet van Van der Meyde. "Maar hij stond ook zes, zeven keer buitenspel en hij smeet met zijn krachten", stelde Koeman vast. "Maar beter zo dan andersom." Machlas en Ibrahimovic blinken niet uit in werklust.

Hossam kreeg vorige week nog straf van Koeman. Hij was zonder toestemming even op en neer geweest naar Caïro. Koeman laakte zijn houding en zei: "Het is teleurstellend dat spelers zichzelf belangrijker vinden dan de club."

Hossam, vorig jaar bij AA Gent weggehaald door Ajax, is in Egypte een vedette met een enorme status. Hij had moeite met de overgang, ook omdat hij was aangetrokken als linkerspits. Op die plaats voelde hij zich ongelukkig en wil hij ook niet meer spelen. "Ik kwam tussentijds over van Vitesse, dan heb je tijd nodig de kwaliteiten van spelers te ontdekken", aldus Koeman.

Ajax was veel beter dan Heerenveen, dat in de tweede helft geen enkele kans meer kreeg. Voor de rust waren Selakovic en Allback kansrijk. Maar Ajax heerste. Controleur Van Halst schakelde Selakovic uit, de uitblinkende linksback O'Brien neutraliseerde Nurmela en zorgde ervoor dat Heerenveen op rechts vleugellam was en rechteraanvaller Van der Meyde solliciteerde nadrukkelijk naar Oranje.

In de 68e minuut besliste Hossam de aantrekkelijke wedstrijd. De grote kracht van Ajax de laatste tijd is dat er een hecht team op het veld staat. Het spel is niet altijd even goed, maar Koeman zorgt er wel voor dat de ploeg een grote kanshebber is voor de landstitel.

/DOSSIEREredivisie