AMSTERDAM - Ajax gaat niet akkoord met het voorstel van deaanklager betaald voetbal van de KNVB om naast een boete Jong Ajaxdrie punten in mindering te brengen wegens de recentesupportersrellen na de thuiswedstrijd tegen Jong Feyenoord. De zaakgaat nu naar de tuchtcommissie van de KNVB.

Ajax is het niet eens met het sportieve deel van de straf. Metde voorgestelde boete van 15.000 euro kan Ajax volgens algemeendirecteur Arie van Eijden wel leven. "Maar met puntenaftrek niet.Dat is onverteerbaar. We kunnen niet alleen tegen dat aspect inberoep gaan, dus moeten we de hele straf aanvechten."

Marco van Basten, een van de trainers van Jong Ajax, hoopt datde tuchtcommissie zijn ploeg ontziet. De oud-aanvaller zei op Radio bij het NOS-programma Langs de Lijn dat zijn spelers juist alleshebben gedaan om de belaagde Feyenoord-spelers te beschermen. "Zemoeten proberen die supporters, voor zover ze supporters zijn, testraffen. Niet de spelers."

Jong Ajax won maandag met 1-0 van Jong Heerenveen en zoukampioen zijn als de punten niet worden afgetrokken. Nu moet declub nog afwachten wat de tuchtcommissie beslist. Van Eijden beseftdat het beroep Jong Ajax zelfs meer punten kan kosten. "Dat is danmaar zo. Maar dit is voor ons een principezaak."