ROME - Met de schrik over de uitslaande hotelbrand nog eenbeetje in de benen verzekerde Sjeng Schalken zich maandag vandeelname aan de tweede ronde van het sterk bezette graveltoernooiin Rome. De als elfde geplaatste Limburger was in drie sets testerk voor Wayne Arthurs uit Australië: 6-3 4-6 6-1.

De zege was een welkome opsteker voor Schalken. De vorig seizoenzo degelijk spelende tennisser beleefde een slecht voorseizoen. InDubai moest hij in de kwartfinale zijn meerdere erkennen in de FinNieminen. Op Indian Wells en Key Biscayne verloor hij al zijneerste ontmoeting van Escudé en Canas. Calleri belette Schalken inMonaco de doorgang naar de tweede ronde.

Door de slechte resultaten is de Limburger op de plaatsingslijstvan de ATP door landgenoot Martin Verkerk gepasseerd. De finalistvan het toernooi in München klom naar de veertiende positie.Schalken verloor twee plaatsen en staat nu zestiende.

Hotelbrand

Schalken, zaterdagnacht nog bijna slachtoffer van een uitslaandehotelbrand waarbij drie doden vielen, ondervond in de eerste entweede set felle tegenstand van Arthurs. In de beslissende derdeset gunde hij de Australiër slechts één game.

Het graveltoernooi in Rome verloor op de eerste dag de als derdegeplaatste Schüttler. De Duitser verslikte zich in de AmerikaanSpadea: 6-2 2-6 7-5. Henman, de Britse nummer vier van deplaatsingslijst, was snel klaar met de Duitser Mayer: 7-5 6-1. Deals vijfde geplaatste Argentijn Nalbandian boekte een regelmatigeoverwinning op de Zweed Söderling: 6-4 6-4.

Verkerk

Verkerk komt dinsdag in actie. De Nederlander, als veertiendegeplaatst in Rome, moet het opnemen tegen de Amerikaan Todd Martin.