LAUSANNE - Het Zwitserse Phonak ontving eind februari een wildcard voor de Ronde van Frankrijk, Tyler Hamilton liet de afgelopen dagen zien dat die invitatie bij de juiste ploeg is terechtgekomen. Met overmacht won de 33-jarige Amerikaan voor de tweede maal op rij de Ronde van Romandië. In de afsluitende tijdrit liet hij een andere specialist, de Australiër Bradley McGee, ruim achter zich.

McGee had voor de 20 kilometer in en rond Lausanne 35 tellen meer nodig. Verder hielden alleen de Duitser Scholz (0.53) en de Italiaan Basso (0.57) de schade binnen de minuut. In het eindklassement bleef de Zwitser Jeker, winnaar van de vierde etappe, nog het dichtst in de buurt van de Amerikaan. Maar de veroverde marge in de hoog aangeschreven vijfdaagse - 1.43 - was indrukwekkend.

Uitdager

Hamilton, die afgelopen jaar met een gebroken sleutelbeen de Tour uitreed en zelfs een rit won, is zonder lichamelijke ongemakken samen met de Duitser Jan Ullrich in juli waarschijnlijk de voornaamste uitdager van Lance Armstrong.

Grote man in de Ronde van Castilië en Leon was Alejandro Valverde. De kopman van Kelme won drie etappes, maar werd zondag desondanks niet tot eindwinnaar gekroond. Die prijs was weggelegd voor Koldo Gil, de nummer twee in de bergrit van zaterdag. De renner van Liberty Seguros zag zijn leidende positie in de slotetappe, geëindigd in een massasprint, niet meer in gevaar komen.

De Spanjaard Joseba Beloki maakte geen indruk. Twee maanden voor de Tour, de wedstrijd waarvoor zijn werkgever Brioches la Boulangère hem heeft aangetrokken, stapte hij opnieuw af.

In het Deense Århus werd de CSC Classic verreden. De wedstrijd werd, welhaast vanzelfsprekend, gewonnen door een renner van CSC: de Noor Kurt-Asle Arvesen. Achter Parijs-Roubaix-winnaar Magnus Backstedt werd BankGiroLoterij-Deen Allan Johansen derde. Nog minder verrassend was de uitslag van het criterium van het Belgische Gistel waar Johan Museeuw definitief werd uitgezwaaid. Uiteraard won de Leeuw van Vlaanderen in zijn woonplaats.