ROME - Ondanks de nederlaag tegen de Rus Nikolai Davidenko (6-4 7-5) heeft Martin Verkerk het tennistoernooi van München met een goed gevoel verlaten. Drie weken voor Roland Garros is de vorm terug bij de lange Alphenaar. "Dat is het belangrijkste winstpunt van de afgelopen week", vond Verkerk na zijn eerste finale sinds zijn succes vorig jaar bij het grandslamtoernooi in Parijs.

"Ik had de finale graag gewonnen, maar Davidenko was gewoon beter vandaag. Hij verdient deze zege."

Na een mindere periode betekende zijn sterke optreden vorige maand in de Daviscupwedstrijd tegen Spanje de ommekeer voor Verkerk. Op het gravel in Mallorca moest hij pas in de vijfde set buigen voor de Spaanse kopman Juan Carlos Ferrero, die hem vorig jaar in de finale van Roland Garros versloeg. "Ik kreeg toen het besef dat de vorm er weer was. Ik heb dat gevoel in München kunnen doortrekken. Ik hoop dat ik dit nu kan vasthouden voor Rome, Hamburg en Parijs."

Service

Verkerk maakte in München regelmatig indruk met zijn service, maar uitgerekend in de finale liet dit wapen hem in de steek. Onder toeziend oog van Roy Makaay, de aanvaller van Bayern München, produceerde hij tegen Davidenko slechts twee aces. In de halve finales tegen Christophe Rochus (7-6 6-3), de jongste van de Belgische broers, kwam hij nog tot twaalf. "Ik had graag wat beter willen serveren. Helaas lukte dat niet."

Toch kreeg Verkerk kansen tegen Davidenko. In de eerste set had hij een breekpunt op de opslag van de Rus, maar benutte deze niet. Eenmaal eigen verlies van zijn service kostte hem uiteindelijk de set. In het tweede bedrijf ging het lang gelijk op, maar in de elfde game raakte hij zijn servicepunt opnieuw aan Davidenko kwijt.

Met 7-5 besliste de Rus de tweede onderlinge ontmoeting wederom in zijn voordeel. De twee stonden vorig jaar op het gravel van St Pölten voor het eerst tegenover elkaar.

Cabrio

Het was voor Davidenko zijn derde toernooizege na Estoril en Adelaide. Na een moeizame start van het seizoen verraste hij zichzelf met de eindzege. "Ik had nooit verwacht dat ik hier in de finale zou staan. Maar ik heb voor elk punt gevochten. Dit is een prachtige zege." Davidenko hield aan de overwinning een cheque van .400 euro en de sleutels van BMW Z4 cabrio over.

Verkerk had deze sportbolide ook graag aan zijn wagenpark toegevoegd nadat hij er de hele week naar had kunnen kijken. Maar de goede vorm was hem even veel waard. Er wachten Verkerk cruciale weken voor zijn positie op de wereldranglijst. Hij heeft in Roland Garros veel punten te verdedigen. "Ik ben nog niet bezig met Parijs, maar het stemt me tevreden dat ik nu al beter op gravel speel dan vorig jaar rond deze tijd."

Hotelbrand

Verkerk reisde zondag niet onmiddellijk door naar Rome, waar hij in de eerste ronde stuit op de Amerikaanse veteraan Todd Martin. Hij hield aan het toernooi in München een lichte blessure aan de hand over en wil die in Nederland laten behandelen. Verkerk is blij dat hij in Rome in ieder geval landgenoot Sjeng Schalken zal treffen. "Ook ik ben enorm geschrokken van de hotelbrand. Het is vreselijk voor de mensen die zijn omgekomen. Ik ben absoluut opgelucht dat Sjeng en zijn vrouw en de andere spelers ongedeerd zijn."