ZWOLLE - FC Twente blijft wachten op de eerste zege sinds de winterstop. Bij PEC in Zwolle kwam de formatie uit Enschede zondag niet verder dan 1-1.

Lang stond de favoriet op voorsprong. In de slotfase zag de thuisclub het veldoverwicht beloond en kon het vanaf de stip een gelijkspel halen.

In dit kalenderjaar liet FC Twente nog vrijwel niets zien. Eerder waren er gelijke spelen tegen RKC Waalwijk en Feyenoord (beide 0-0) en een kansloze nederlaag in eigen huis tegen FC Utrecht (4-2).

Ook in Zwolle was de titelkandidaat uit Enschede amper op aanvaardbaar spel te betrappen. De passie straalt er ook niet bepaald van af.

Hooguit in de openingsfase was FC Twente wat beter. Dat leidde na elf minuten tot een treffer. Dusan Tadic nam de bal ineens op de slof na een pass van Leroy Fer en liet daarmee doelman Diederik Boer kansloos.

Het was wel voor het eerst sinds de winterstop dat het elftal van coach Steve McClaren op voorsprong kwam.

Castaignos

De kampioen van 2010 kreeg nog wat mogelijkheden. Zo stuitte Luc Castaignos een keer op de Zwolse keeper en schoot Tadic in kansrijke positie net naast.

Vrij snel herstelde Zwolle zich. Dat leidde voor de formatie van trainer Art Langeler tot verscheidene mogelijkheden op de gelijkmaker. Nikolai Michailov redde in het Twentse doel formidabel op een kopbal van Fred Benson.

Giovanni Gravenbeek knalde in vrije positie over. Verder had FC Twente het geluk dat scheidsrechter Tom van Sichem na een handsbal van Douglas geen strafschop gaf.

Penalty

Na de hervatting trok de thuisclub het initiatief definitief naar zich toe. Opnieuw had FC Twente het geluk dat het geen penalty tegen kreeg, nu bij duwwerk van Robbert Schilder tegen Gravenbeek.

Darryl Lachman was gevaarlijk met een schot, dat echter afketste op het lichaam van Douglas. Joost Broerse schoot uit een vrije trap op de lat, ver buiten bereik van Michailov.

Uiteindelijk kreeg Zwolle dan toch nog de strafschop, al was nu de aanleiding niet meer dan onschuldig contact tussen Fer en Denni Avdic. De Zweed benutte zelf het buitenkansje van elf meter.