ARNHEM/WAALWIJK - Door een late treffer van Hofs heeft Vitesse op de valreep gelijkgespeeld tegen NEC, 2-2. De middenvelder had de Arnhemmers halverwege de tweede helft ook op voorsprong gezet.

Video (Gelderse derby): Modem/ Breedband

Door twee doelpunten van invaller Hersi had NEC daarna de rollen omgedraaid. Vitesse houdt na de remise nog een minimale kans de nacompetitie te ontlopen. Rechtstreekse degradatie is ook nog steeds mogelijk voor de Arnhemmers.

Zongo weigert in te vallen

Mamadou Zongo van Vitesse heeft geweigerd in de laatste minuut van het degradatieduel met NEC (2-2) in te vallen. Coach Sturing stuurde de aanvaller vervolgens onmiddellijk richting kleedkamer. "Hij heeft een probleem", zei de trainer over de speler. Maandag overlegt Sturing met de clubleiding over de te nemen maatregelen.

Sturing was genoodzaakt in de slotfase te wisselen, omdat tweevoudig doelpuntenmaker Nicky Hofs geblesseerd raakte. Zongo, die zich daarvoor lange tijd had warmgelopen, maakte echter geen aanstalten het trainingspak uit te trekken in de voor zijn club penibele situatie. "Echt niet te geloven", zei Sturing.

Warming-up

"Kennelijk vindt hij zichzelf belangrijker dan het team." Dat Zongo eerder langs de lijn de warming-up had gedaan had een achtergrond. Sturing: "Ruud Knol (al snel in de wedstrijd geblesseerd geraakt aan het hoofd) speelde met acht hechtingen. Als die eruit zouden springen moest hij onmiddellijk worden vervangen. Dat was ook zo met de scheidsrechter (Jol) afgesproken. Als ik dan naar het salaris van Zongo kijk denk ik dat hij best de moeite mag nemen zich voor het elftal klaar te houden."

RBC

Recentelijk deed zich bij RBC een vergelijkbaar incident voor. Ode Thompson van de Roosendaalse club weigerde in blessuretijd van het duel met Ajax in te vallen. Coach Robert Maaskant liet onmiddellijk de wedstrijd weten de speler niet meer te willen zien. Uiteindelijk werd met Thompson de afspraak gemaakt dat hij zich niet meer bij de club hoefde te vertonen, maar dat het dit seizoen aflopende contract wel zou worden gerespecteerd.

Sturing wilde nog niet vooruitlopen op maatregelen. "Iedereen heeft deze middag alles gegeven om Vitesse in de eredivisie te houden. Behalve Zongo. Meningsverschillen kan een keertje, maar in zo'n belangrijke fase het elftal in de steek laten is onverkoopbaar. Gelukkig sprong Dingsdag onmiddellijk op om wel het veld in te gaan. Als trainer is dit natuurlijk om gek van te worden."

Revanche

Dankzij een 1-0-overwinning op FC Utrecht revancheerde RKC zich zondag voor de smadelijke 7-0-nederlaag bij AZ van een week geleden. Rick Hoogendorp besliste het duel in de e minuut met zijn zevende treffer van het seizoen.