VOLENDAM - Op bezoek bij een weerloos en wederom naief verdedigend Volendam verzekerde PSV zich zondag voor het achtste seizoen op rij van deelname aan de Champions League. Na de ruime zege (0-5) op de grootste kandidaat voor rechtstreekse degradatie en de verrassende nederlaag van Feyenoord kunnen de Eindhovenaren de tweede eindklassering alleen in theorie nog mislopen.

Twee duels voor het einde van de competitie bedraagt de voorsprong van PSV op de concurrent uit Rotterdam zes punten. De Brabanders koesteren een positief doelsaldo van 59 treffers.

Feyenoord staat slechts 24 punten in de plus. "Een verschil van zes punten en 35 doelpunten moet toch wel genoeg zijn", lachte trainer Hiddink van de bijna onttroonde landskampioen. "Dus daarom heb ik mijn spelers in kleine letters gefeliciteerd. We gingen namelijk voor de titel. Het zicht daarop hebben we verspeeld omdat we veel punten hebben verloren op het moment dat we Europees actief waren."

Transfermarkt

Met de tweede eindklassering op zak kan Hiddink zich de komende weken volledig concentreren op de transfermarkt. De hoofdtrainer en technisch directeur wacht een zware klus. Hij wil de aansluiting met Ajax en de Europese subtop niet verliezen. Onduidelijk vooralsnog met welke spelers hij zijn doelstellingen wil bereiken.

Voldoende alternatieven

Stam, Cocu, Numan, Zenden, Van der Sar en Van Persie sloegen een uitnodiging van de Eindhovense club af. Hiddink beweert dat hij nog voldoende alternatieven voor handen heeft. Het grootste probleem is dat hij misschien pas na het Europees kampioenschap weet welke spelers voor PSV behouden blijven. Het vertrek van Robben en Waterreus staat vast. Van Bommel en Kezman willen ook dolgraag weg. Beide spelers staan al maanden in de belangstelling van verschillende Europese subtoppers.

"Maar dat was vorig jaar ook het geval", weet Hiddink nog. "Het zou best eens kunnen dat heel laat duidelijk wordt wat Kezman en Van Bommel gaan doen. En dan moeten wij nog zorgen dat we goede vervangers vinden. Ja, dat kan soms best moeilijk zijn." Op bezoek bij Volendam kenden de Brabanders weinig problemen.

Ooijer zorgde al in de twaalfde minuut voor de openingstreffer. Met drie treffers binnen acht minuten besliste PSV de wedstrijd vlak na rust definitief. De Jong schoot tweemaal raak. De vierde treffer van Kezman betekende zijn honderdste in dienst van de Eindhovense club. De topschutter miste voor rust nog een strafschop maar bepaalde uiteindelijk wel de eindstand op 0-5.

Degradatie

Het vorig seizoen verrassend gepromoveerde Volendam is na de ruime nederlaag tegen PSV dichtbij rechtstreekse degradatie naar de eerste divisie. De ploeg heeft twee punten minder dan Vitesse en FC Zwolle. Volendam, dat bovendien een veel slechter doelsaldo dan beide concurrenten heeft, moet in de resterende duels met NEC en RBC voorkomen dat de eerder dit seizoen vertrokken trainer Wisman gelijk krijgt. De Amsterdammer vond zijn ploeg zonder versterkingen te licht voor het hoogste niveau.

Vaststaat dat de verdediging van Volendam wel een kwaliteitsinjectie kan gebruiken. De ploeg incasseerde in 32 duels maar liefst 77 treffers, een gemiddelde van ruim 2,4 per wedstrijd. "Ja, dan is het moeilijk om te winnen", erkende de verliezende trainer Steur.