AMSTERDAM - Ajax heeft zondagmiddag duur puntenverlies geleden tegen Roda JC. In de eigen Arena overklaste de ploeg van Frank de Boer de Limburgers volledig, maar toch eindigde de wedstrijd in evenwicht (1-1).

De van Barça gehuurde Isaac Cuenca maakte zijn debuut bij de thuisploeg en hield daardoor Jody Lukoki en Derk Boerrigter op de bank. Qua balbezit en veldbezetting mocht de Spanjaard zich in de eerste helft in Barcelona wanen.

Ajax was heer en meester en overklaste Roda JC op alle vlakken. Tot aan de zestien meter verliep de opbouw van de Amsterdammers vlotjes, maar tot grote uitgespeelde kansen leidde dat het eerste half uur niet. Dat kwam vooral omdat de Limburgers zich met elf man rondom het eigen strafschopgebied ophielden.

Slechts een enkele keer was er een speler van de bezoekers op de helft van Ajax te bespeuren. De sporadische counter diende wel als een waarschuwing voor de thuisploeg. Roda JC toonde aan heel snel te kunnen omschakelen.

Ramzi

Het vrijwel continue balbezit leverde Ajax slechts enkele kansen op. De beide backs Blind en Ricardo van Rhijn wisten deze echter niet te verzilveren. Het gebrek aan scoringsdrift van de landskampioen werd luttele minuten voor de rust afgestraft door Ramzi die de countertactiek van coach Ruud Brood beloonde met de openingstreffer.

Na een voorzet van Guus Hupperts, die uitermate slecht weggewerkt werd door Christian Poulsen, klopte de aanvaller doelman Kenneth Vermeer die half over de bal leek heen te duiken. Pas nadat de Amsterdammers tegen een achterstand aankeken wist de ploeg van trainer Frank de Boer een aantal uitgespeelde kansen te creëren.

Lasse Schöne kopte de bal uit een scherpe voorzet van landgenoot Christian Eriksen tegen de paal. Even later was het de Deense spelmaker zelf die met afstandsschoten dicht bij de gelijkmaker was. Filip Kurto wist de bal echter uit het doel te houden.

Cuenca

Ajax had slechts tien minuten in de tweede helft nodig om de wedstrijd weer in balans te trekken. Cuenca slalomde knap door het Limburgse strafschopgebied heen en legde de bal panklaar voor Blind die in de week dat hij zijn debuut voor Oranje maakte, ook zijn eerste doelpunt in dienst van Ajax maakte.

Niet veel later moest de Spanjaard alsnog plaatsmaken voor Lukoki, terwijl ook spits Kolbeinn Sigthorsson binnen de lijnen kwam voor Poulsen. Net als in de eerste helft hield Roda JC alle spelers rondom het eigen strafschopgebied en met succes.

Ajax creëerde nauwelijks uitgespeelde kansen waardoor de bezoekers relatief eenvoudig op de been bleven. Verder dan een knappe stift van verdediger Toby Alderweireld en een reeks geblokte schoten, die geen van alle tegen het net belandden, kwam de thuisploeg lange tijd niet.

Lat

In de slotfase moest Roda JC alle zeilen bijzetten om met een punt terug te keren naar het zuiden. Een schot van Viktor Fischer werd door Kurto net gekeerd. In de rebound schoot Sigthorsson vanuit een moeilijke hoek de bal keihard tegen de lat. Ook Eriksen vond de doelman op zijn weg na een knappe vrije trap.

Door het gelijkspel ziet De Boer Feyenoord, dat AZ met 3-1 versloeg, langszij komen op de ranglijst. De achterstand op koploper PSV (zaterdag gelijk tegen Vitesse) bedraagt nog altijd drie punten.

Roda JC kan zondagavond carnaval gaan vieren in de wetenschap dat de ploeg nu zeven wedstrijden op rij ongeslagen is, waardoor het de degradatiezone steeds verder achter zich laat.