ZWOLLE - Op weg naar een flets landskampioenschap heeft Ajax zondagmiddag weer eens gewonnen. De ploeg speelde de laatste driecompetitiewedstrijden gelijk (Feyenoord, RBC en NEC), maar staptein het duel met degradatiekandidaat FC Zwolle weer eens als winnaarvan het veld, 0-5. Wesley Sonck, voor rust vaak onzichtbaar, was nade pauze met drie goals de man van de wedstrijd.

Video: Modem/ Breedband

De overwinning viel voor Ajax uiteindelijk erg ruim uit, wantvooral voor de pauze speelde Ajax niet als de toekomstig kampioenvan Nederland. Aanvallend was de ploeg in die periode machteloos,mede door het ontbreken van Van der Vaart en Ibrahimovic, die doorblessures niet inzetbaar waren. Daardoor was Koeman genoodzaaktSoetaers en Sonck op te stellen, die respectievelijk als rechts- enlinksbuiten speelden.

Omdat de wedstrijd tussen Zwolle en Ajax al vroeg in de middag (12.30 uur) op het programma stond, was na afloop nog niet duidelijk wat de consequentie van de zege zou zijn. Bij puntenverlies van PSV, dat tegen Volendam moest spelen, zou Ajax tijdens de busrit van Zwolle naar Amsterdam kampioen zijn geworden.

PSV won echter; ook met 5-0. "Ik had er niet op gerekend", zei trainer Koeman vlak na de wedstrijd, toen hij hoorde dat PSV al met -0 voorstond. "PSV verliest echt niet bij Volendam."

Landstitel

Ajax, dat al weken wacht op het definitief worden van de landstitel, wordt waarschijnlijk aanstaande zondag thuis tegen NAC Breda kampioen. Het elftal moet dan wel minimaal een punt pakken en gezien de conduitestaat tegen NAC dit seizoen (zowel in de beker als in de competitie verlies) wordt dat geen gemakkelijke opgave.

Zeker niet als Ajax net zo speelt als tegen FC Zwolle. Zelfs Koeman gaf na afloop aan dat de uiteindelijke 5-0-overwinning geflatteerd was.

"Vooral voor rust was het niet goed", aldus Koeman. Aanvallend was de ploeg in die periode machteloos, mede door het ontbreken van Van der Vaart en Ibrahimovic, die door blessures niet inzetbaar waren. Daardoor was oefenmeester van de Amsterdammers genoodzaakt Soetaers en Sonck op te stellen, die respectievelijk als rechts- en linksbuiten speelden.

Onzichtbaar

De twee Belgen, die vooral na de winterstop veelvuldig blessureshadden, waren voor rust onzichtbaar. Vooral Sonck, die nog hetexcuus had op de voor hem niet favoriete rechterkant te spelen, zattotaal niet in de wedstrijd. De ballen die de aanvaller beroerde,sprongen van zijn voeten of verdwenen simpelweg over zij- ofachterlijn. Soetaers had het moeilijk in Zwolle en moest duidelijkwennen aan zijn plaats in het basiselftal.

Nauwelijks gevaarlijk

Dat Ajax na de eerste helft op voorsprong stond, was dan ookniet te danken aan het sprankelende aanvalsspel. De aanstaandelandskampioen was eigenlijk nauwelijks gevaarlijk en had het aaneen zeldzame oprisping van aanvoerder Galasek te danken dat het opvoorsprong kwam. Hij schoot in de 37e minuut vanaf grote afstandraak, 0-1. Overigens keurde scheidsrechter Vink in de 4e minuut aleen doelpunt van Anastasiou af wegens buitenspel.

Na de pauze werd het spel van de Amsterdammers beter. Koemanwisselde Anastasiou, waardoor Sonck een kans kreeg op zijnfavoriete positie centraal in de aanval. De trainer bracht Obodaiin als rechtsback, waardoor De Jong een linie doorschoof en Pienaarals rechtsbuiten kwam te spelen. Die omzettingen sorteerden succestegen de hardwerkende spelers van degradatiekandidaat Zwolle.

Hartstochtelijk

Eigenlijk besliste Ajax het duel al tien minuten na de rust,mede door het hartstochtelijk aanvalsspel van Zwolle, dat daarmeeerg veel ruimte weg gaf aan de bezoekende club. Soetaers kwam oplinks een keer goed door, leverde ook nog een goede voorzet af,waaruit zijn landgenoot Sonck scoorde, 0-2.

Dat doelpunt bleek de opmaat voor een doelpuntrijke tweede helftwaarin Sonck aantoonde vooral als diepe spits grote waarde tekunnen hebben voor Ajax. De Belg maakte na de 0-2 ook de 0-3 en de-5. Sneijder verpestte met zijn doelpunt (een mooi afstandsschot)een zuivere hattrick voor Sonck.