MUNCHEN - Martin Verkerk heeft zich voor het eerst sinds de finale op Roland Garros geplaatst voor de eindstrijd op de ATP-tour. De nummer vier van de plaatsingslijst rekende in de halve finale op het gravel in München met 7-6 6-3 af met de Belg Olivier Rochus.

Verkerk moet het in de finale opnemen tegen de Rus Nikolai Davidenko, die Luis Horna uit Peru uitschakelde. Verkerk staat na Roland Garros en Milaan voor de derde keer in zijn loopbaan in de eindstrijd op de ATP-tour. Vorig jaar behaalde hij in Italië zijn eerste toernooizege.

Moeizame start

Verkerk kende een moeizame start tegen Olivier Rochus, die een kop kleiner is dan de lange Alphenaar. De jongste van de twee Belgische tennisbroers pakte in de eerste set een 4-2 voorsprong en kon op 5-4 de set op de service van Verkerk naar zich toetrekken.

Tiebreak

Maar de Nederlander toonde vechtlust en wist er een tiebreak uit te slepen. Hij besliste de verlenging duidelijk met 7-2. "Ik lijk zo langzamerhand wel Mr. tiebreak", beaamde Verkerk. "Maar ik heb in een tiebreak ook veel voordeel met mijn goede service." Verkerk, die zaterdag twaalf aces sloeg, kwam in het tweede bedrijf niet meer in de problemen en besliste de partij met 6-3.

Met Davidenko ontmoet Verkerk een andere man in vorm. "We hebben de afgelopen week allebei zeer goed gespeeld en weinig fouten gemaakt", vond Verkerk. "Wat dat betreft kan het in de finale alle kanten op. Ik heb veel vertrouwen opgedaan deze week en voel me goed op het gravel. Ik heb de hele week al tegen die mooie BMW aangekeken en wil nu eigenlijk ook wel winnen."

Davidenko

De twee tennissers stonden tot nu toe één keer eerder tegenover elkaar. Davidenko versloeg Verkerk vorig jaar in de halve finales van het graveltoernooi in St Pölten. In München speelt de Rus zijn vierde finale op de ATP-tour. Hij wist er twee te verzilveren.

Davidenko had een matige start van het seizoen met zes nederlagen in de eerste ronde, maar haalde in Monte Carlo de kwartfinales. "Ik ben het graveltoernooi slecht begonnen. Sinds vorige week gaat het weer lopen. Maar aan die auto denk ik niet, want dan kan ik niet slapen vannacht. Ik wil me concentreren op de partij en zal aan het einde wel zien of ik de sleutel krijg."

Naast de BMW Z4 cabrio is de inzet zondag een cheque van 51.400 euro.