HEERENVEEN - Op de 500 meter heeft Jochem Uytdehaage vrijdag het fundament gelegd voor opnieuw een aansprekende allroundtitel. Op de EK in Erfurt werd de Utrechter in januari vierde op de openingsafstand, bij de WK allround in Heerenveen was vrijdag de vijfde plaats voor hem weggelegd. Op de 5000 meter maakte de olympisch kampioen vervolgens zijn achterstand goed, waardoor hij het klassement aanvoert.

De concurrenten die hij halverwege het toernooi nog over heeft, zijn de Rus Dimitri Sjepel (2e), de Amerikaan Derek Parra (3e) en Gianni Romme (4e). Romme, de wereldkampioen uit 2000, klaagde na zijn tweede afstand net als zijn coach over het ijs. "Te zacht", waren Romme en Peter Mueller het eens.

"Dit is in het voordeel van de kleine, lichte mannetjes en niet van de zware bonken", oordeelde Romme. "Voor de 500 meter was het perfect, maar voor de langere afstanden niet. De tijden op de 5 kilometer vallen tegen. Ik hoop dat de ijsmeester het ijs in het weekeinde harder maakt."

Luchtdruk

Dat is de persoon in kwestie vooralsnog niet van plan. "We kunnen het niet iedereen naar de zin maken", zei Bertus Butter over het verzoek van de stayer. "Daarbij denk ik niet dat Gianni gelijk heeft. De luchtdruk is gewoon extreem hoog. Dat scheelt een seconde per rondje."

Romme zelf wilde zich overigens niet alleen achter het ijs verschuilen. "Ik denk dat de supervorm er na een paar zware weken ook niet helemaal meer is. De echte scherpte ontbreekt. Als je supervorm hebt, kun je overal goed op schaatsen."

Rommes grootste concurrent Jochem Uytdehaage reed later op de avond slechts een beetje sneller: 6.30,27. Maar het gat tussen de twee is daarmee nog altijd 1,6 seconden op de 1500 meter. Of dat te veel is voor Romme om nog een gooi naar de titel te doen? "Weet je wat het is: je kunt er gewoon niks van zeggen. We zijn pas halverwege."

Parra en Sjepel

Uytdehaage ligt op titelschema, maar waakt vanzelfsprekend voor te veel enthousiasme. "Sjepel is een gevaarlijke, dat zag je vorig jaar in Baselga." Daar werd de Rus Europees kampioen. "En Parra moeten we zeker niet vergeten." De Amerikaan staat nog derde in het klassement, maar leed op de 5 kilometer wel onder de jetlag die hij deze week overhield aan een retourtje VS.

Carl Verheijen, die op de 5 kilometer achter Uytdehaage en Romme een Nederlands podium completeerde, staat in de tussenstand vijfde. Maar het gat met Romme is wel erg groot: 2,5 seconden op de 1500 meter. Uytdehaage staat er uitmuntend voor. Zijn eerste wereldtitel als allrounder is binnen bereik.

Dat zou betekenen dat de rijder uit de kernploeg van Gerard Kemkers een seizoen bekroont dat haast niet meer te evenaren is: Europees kampioen, twee gouden en een zilveren olympische medaille en wereldkampioen allround.