HEERENVEEN - Voor een half uurtje vergaderen ging Derek Parra deze week 'even heen-en-weer' van Europa naar de Verenigde Staten. Op de eerste dag van de wereldkampioenschappen schaatsen (allround) in Heerenveen, tevens zijn 32e verjaardag, landde de schaatser op Schiphol. Niet als toeschouwer, maar als deelnemer. Dat kon niets worden. Parra spotte echter al bij het begin met de wetten der logica.

Op de 500 meter eindigde hij als derde, waarmee hij een prima begin had. Hoewel hij zich "slaperig" voelde, was daarvan niets te merken. Parra dankte dat naar eigen zeggen aan de toeschouwers in Thialf, die hij voor de start van de 500 meter weer ouderwets aanzette tot juichen. "Dit publiek bezorgt je zo veel energie." Dat hij op de 5 kilometer wel seconden liet liggen ten opzichte van zijn concurrenten, had hij er graag voor over.

Parra vloog tussen de wereldbekerfinale in Inzell en de WK even naar de VS in verband met besprekingen met omroep NBC. De zender heeft Telemundo opgekocht, een Spaanstalig tv-station waarvoor latino Parra werk gaat verrichten. In het half uur vergaderen trof hij ook potentiële sponsors. Of het de moeite waard was? "Dat weet ik nog niet zeker, maar mijn zaakwaarnemer was nog steeds druk bezig toen ik alweer het vliegtuig inging. Dat ziet er dus goed uit."

Parra heeft sponsors nodig, anders zouden de wereldkampioenschappen weleens zijn laatste langebaanwedstrijd kunnen zijn geweest. "Als dat zo is, dan is het in elk geval een mooi einde. Dit is toch 'the place to be', dit is het Mekka van de schaatssport."