HEERENVEEN - Allroundtoernooien duren vier afstanden. Dat zijn er bij het WK in Heerenveen drie te veel voor Renate Groenewold. De pupil van Gerard Kemkers legde vrijdag zo'n magere meter op het ijs neer, dat ze het eindklassement wel kan vergeten.

"Ik had er veel zin in. Die zin is nu wel weg", zei ze teleurgesteld. "Ik bekijk het nu van afstand tot afstand." Groenewold, in januari nog derde op de Europese titelstrijd allround, had zich veel voorgesteld van het afsluitende toernooi. In de trainingen ging het allemaal vlotjes. Na twaalf ritten was al duidelijk dat ze op klassementsrijdsters als Cindy Klassen en Anni Friesinger veel te veel terrein had verloren om mee te doen voor de wereldtitel.

Anderhalve tel op Klassen, dik een seconde op titelverdedigster Friesinger. En op de winnares van de kortste afstand, de Amerikaanse Jennifer Rodriguez, zelfs twee seconden. "Ik moet realistisch zijn, dit was drie keer niks. Het wordt een lang weekeinde."

Tonny de Jong

In tegenstelling tot Groenewold legde Tonny de Jong vrijdag wel een basis voor een goede eindklassering. De kleine Friezin, nog jagend op een contract voor volgend jaar, bleef op haar thuisbaan keurig overeind. Ze werd vierde in 39,65, na een hele goede opening. Op Friesinger verloor ze slechts tweetienden van een tel, op Klassen vijftienden.

"Maar vlak Rodriguez niet uit. Ze kan echt op alle afstanden goed mee", zei de schaatsster uit de kernploeg van Ingrid Paul. Volgens De Jong is de top bij het vrouwenallrounden erg breed geworden. "Je moet hier vier goede afstanden rijden. Je mag er geen slechte tussen hebben. Dit toernooi wordt uitermate interessant", zei De Jong.

Rodriguez verbaasde iedereen met een toptijd van 38,59. De Amerikaanse reed, met het oog op de Olympische Winterspelen in eigen land, in het begin van het seizoen ook wat sprintwedstrijden. In Heerenveen profiteerde ze van die opgedane snelheid. Het gat met Klassen was meer dan een halve seconde en met Friesinger bijna negentienden. De Duitse kwam met knieproblemen naar Nederland, maar heeft zich voorgenomen niet zomaar afstand te doen van haar vorig jaar in Boedapest veroverde titel.

"Ik ben tevreden met mijn 500 meter. Een beetje fysiotherapie en dan zaterdag de 1500 meter. Ik wil het seizoen mooi beëindigen", keek de Duitse vooruit naar de tweede dag. "Dat wordt een cruciale dag met de 1500 en 3000 meter." De Jong had dezelfde mening. "Pas na de races op zaterdag kun je wat over het toernooi zeggen", meende De Jong. "De 500 meter zegt nog helemaal niets." Voor Groenewold lag dat totaal anders. "Mijn 500 meter is geen stabiele factor. Een verklaring daarvoor heb ik niet. Vertel mij maar waar het aan ligt."