OSLO - Voorzitter Jacques Rogge van het Internationaal Olympisch Comité heeft vrijdag in Oslo verklaard dat er meer diskwalificaties op komst zijn wegens doping bij de laatste Olympische Winterspelen in Salt Lake City. De Belg doelde speciaal op de ploeg van Oostenrijk.

Rogge: "We hebben vijf positieve gevallen gehad in Salt Lake City. Komend weekeinde zullen wij de Oostenrijkse skilopersploeg onder de loep nemen. Mogelijk dat er sancties op volgen."

Bloeddoping

De Oostenrijkse skilopers zouden bloeddoping hebben toegepast. In het huis waar ze verbleven zijn bloed en transfusiemateriaal aangetroffen. "Wij zoeken niet alleen naar verboden middelen. Elke manipulatie van bloed is verboden, afname dan wel toevoeging. Het feit dat bloed is toegevoegd is voldoende."

Antidopingplan

Rogge kreeg in Oslo van de Noorse premier Kjell Magne Bondevik een nieuw antidopingplan. Het programma behelst de aanname van een antidopingwet en de eis dat alle mensen uit de omgeving van dopingzondaars moeten worden ontslagen. Dopingzondaars zouden zich voortaan ook voor de burgerrechtbank moeten verantwoorden. "Rogge is de juiste man. Elk land moet wetten aannemen tegen doping. Zo kan het niet verder", aldus Bondevik.

Mühlegg

De Noorse premier riep het IOC op de Spanjaard Johann Mühlegg ook zijn beide eerste gouden medailles af te nemen. Mühlegg raakte alleen zijn derde kwijt wegens bewezen doping. Bondevik zei dat de sport zijn gezicht moet redden. "De sport rust op vier pijlers: plezier, gezondheid, vriendschap en eerlijkheid. Opgepepte sporters vernietigen alles."