NOORDWIJK AAN ZEE - Stapje voor stapje voltooit bondscoachDick Advocaat zijn zoektocht naar de ideale invulling van deselectie en trainersstaf voor het EK-voetbal in Portugal. Met dekomst van Jan Wouters als assistent heeft de Hagenaar de technischeleiding voor het toernooi rond. Nu nog de spelers en het systeemwaarin het ideale elftal moet gaan acteren.

De keus voor Wouters als assistent op het EK komt niet als eenverrassing. Advocaat benaderde de 43-jarige Utrechter al eerdervoor de functie. In navolging van Marco van Basten bedankte deoud-trainer van Ajax voor de vacature. Het was de bedoeling dat deassistent na het EK zou aanblijven.

Wouters wilde ook volgend seizoen nog bij Glasgow Rangersblijven. Advocaat kwam opnieuw bij de assistent-trainer van deSchotse club uit, nadat ook Neeskens niet beschikbaar was gebleken.De trainer bereidt zich al tijdens het EK met NEC voor op deintertotocompetitie.

Tijdelijke assistent

Advocaat koos in de persoon van Wouters daarop toch voor eentijdelijke assistent. De zeventigvoudig oud-international werkte almet Advocaat en diens assistent Bert van Lingen samen bij GlasgowRangers. Willem van Hanegem, eveneens assistent, en keeperstrainerJoop Hiele completeren de vijfkoppige trainersstaf van Oranje ophet EK.

Advocaat komt ook steeds dichter bij de invulling van dedefinitieve selectie van 23 man. De Hagenaar zegt het nog niet metal te veel woorden. Bij het uitblijven van ernstige blessures zaleen heel groot deel van de aanvankelijke selectie van 21 spelersvoor de oefeninterland van woensdag tegen Griekenland ook actiefzijn in Portugal.

Doelman

Het zoeken is nog naar een derde doelman. Westerveld enStekelenburg zijn de voornaamste kandidaten. Advocaat moetafwachten, hoe Ooijer en Robben herstellen. De verdediger heeftinmiddels zijn rentree bij de Eindhovense club gemaakt. LinksbuitenRobben revalideert van een hamstringblessure. Andere spelers moetenzich niet al te veel illusies meer maken.

Bij absentie van de geblesseerde buitenspelers Robben en Van derMeyde experimenteert Advocaat tegen de Grieken met een systeem datveel Europese clubteams aanhangen. Oranje acteert woensdag in hetPhilips-stadion met twee centrumspitsen en vier middenvelders diein een ruit spelen. Een belangrijke rol is weggelegd voor Seedorf.De middenvelder acteert bij AC Milan in hetzelfde systeem.

"Porto, Monaco en AC Milan bewijzen bijna wekelijks hoe goedeen systeem met vier middenvelders in een ruit kan werken",lichtte Advocaat toe. "We hebben de laatste tijd bewezen dat wemet buitenspelers kunnen voetballen. Ik wil nu wel eens kijken hoemijn spelers zich bij deze speelwijze houden. Een goede ploeg moetnamelijk meerdere systemen kunnen spelen."

Tegenvaller

Tegenvaller voor Advocaat is dat hij tegen Griekenland opnieuwniet kan oefenen met Kluivert èn Van Nistelrooij. De bondscoachgelooft nog steeds in het spitsenkoppel dat gehuld in het oranjemaar niet optimaal wil functioneren. Van Nistelrooij meldde zich afmet een dijbeenblessure. Ook Cocu en Davids van het de laatstemaanden sterk spelende Barcelona en Van der Meyde verschenen nietin het trainingskamp van Oranje in Noordwijk. "Jammer, maar dathoud je toch in deze periode van de competitie", besefte Advocaat.