HEERENVEEN - Olympisch kampioen Jochem Uytdehaage schaatst vrijdag tijdens de WK allround in Heerenveen op de 5000 meter tegen de winnaar van olympisch zilver, de Amerikaan Derek Parra. Beiden werden in de tiende rit ingedeeld. In Salt Lake City stonden de twee ook op de 1500 meter naast elkaar op het podium, maar toen waren de medailles omgedraaid.

Parra arriveert overigens pas vrijdag in Nederland. Deze week ging hij heen en weer naar de VS in verband met commerciële activiteiten. Uytdehaage, dit jaar ook al Europees kampioen, rijdt op de eerste afstand, de 500 meter, tegen de Duitser Jan Friesinger. Ploeggenoot Carl Verheijen werd bij de loting van de 5 kilometer gekoppeld aan de Belg Bart Veldkamp, op de 500 meter komt hij uit tegen Biktsjentajev uit Kazachstan.

Gianni Romme, de derde Nederlandse man, treft op de lange afstand de Pool Pavel Zygmunt. Op de 500 meter schaatst hij tegen de Japanner Itokawa. Renate Groenewold rijdt vrijdagavond bij de opening van het vrouwentoernooi op de 500 meter tegen de Japanse Tabata. Een dag later rijdt ze de 1500 meter tegen de Duitse favoriete Claudia Pechstein. Tonny de Jong treft eerst de Amerikaanse Rodriguez, dan topfavoriete Anni Friesinger uit Duitsland.

Marja Vis werd gekoppeld aan de Japanse Seo (500) en de Noorse Tonsberg. Wieteke Cramer treft eerst Ludmila Prokasjeva uit Kazachstan en vervolgens de Japanse Ishino.