MADRID - FC Barcelona heeft zondagavond aartsrivaal Real Madrid in het eigen Bernabeu-stadion verslagen. De formatie van trainer Frank Rijkaard won dankzij doelpunten van invaller Kluivert en Xavi met 2-1. Madrid-speler Solari had zijn ploeg in de 54e minuut nog wel op voorsprong gezet.

'De Koninklijke' had lange tijd het beste van het spel. De ploeg overvleugelde zijn tegenstander bij tijd en wijle en kreeg enkele goede scoringsmogelijkheden. Inzetten van Real-spelers eindigden echter op paal, lat of de vuisten van Barça-doelman Valdes.

Real op voorsprong

Tien minuten na rust kreeg Madrid toch loon naar werken. Valdes kreeg een schot van de Braziliaan Roberto Carlos niet onder controle, waarna Solari de openingstreffer voor zijn rekening kon nemen. Rijkaard - die Reiziger, Van Bronckhorst, Cocu, Davids en Overmars een plek in het basiselftal gaf - reageerde onmiddellijk. Hij wisselde Cocu in voor Kluivert en die verandering deed Barcelona duidelijk goed.

Kluivert

De Nederlandse spits stond amper twee minuten in het veld of hij was trefzeker. Van Bronckhorst ontsnapte aan de linkerkant en gaf een voorzet op maat die door Kluivert werd ingekopt: 1-1. De ploeg van Rijkaard kreeg meer vertrouwen in een goede afloop en zette - onder impuls van Ronaldinho - Madrid meer onder druk.

In de 68e minuut kregen de Catalanen ook een nummeriek overwicht toen Figo zijn tweede gele kaart kreeg en de kleedkamers moest opzoeken. Real probeerde de schade te beperken, maar dat was tevergeefs. Vijf minuten voor tijd rondde Xavi een geniale actie van Ronaldinho (die de bal met een listig lobje in het strafschopgebied dropte) af en bezorgde daarmee zijn werkgever de zege.

Vier punten

Dankzij de overwinning verkleinde Barcelona de achterstand op Madrid tot vier punten. Madrid heeft zeventig punten en staat daarmee een punt achter Valencia. De koploper kwam op bezoek bij Bilbao niet verder dan 1-1 en heeft nu 71 punten.