BREE - Kim Clijsters heeft met een overwinning in de Fed Cup haar rentree op de tennisbaan gemaakt. In haar eerste partij in vijf weken versloeg de Belgische de Kroatische Jelena Kostanic met -1 4-6 6-1. Met haar zege voor eigen publiek in haar woonplaats Bree zette ze België op een 1-0 voorsprong in de eerste ronde van de wereldgroep van de landenwedstrijd.

Clijsters kwam sinds half maart niet meer in actie wegens een polsblessure. "Ik ben blij dat ik terug ben", zei de tennisster na afloop. "Ik mis nog wel ritme. Maar dat is niet meer dan logisch na een onderbreking van meer dan een maand. Ik kan niet verwachten dat ik direct mijn oude vorm terug heb."

Karolina Sprem trok de stand in het duel in de tweede partij gelijk. Ze rekende eenvoudig met 6-2 6-0 af met Kirsten Flipkens, de vervangster van de zieke Justine Henin-Hardenne. Zondag staan opnieuw twee enkelpartijen en een dubbel op het programma.

Bij Verenigde Staten - Slovenië is de stand na de eerste dag eveneens 1-1. Tina Pisnik won in het openingsduel met twee keer 7-5 van Lisa Raymond. Venus Williams haalde tegen Katarina Srebotnik het eerste Amerikaanse punt binnen. Ze gunde haar opponente slechts drie games: 6-1 6-2.

Titelverdediger Frankrijk had een prima start tegen Duitsland. Natalie Dechy en Amelie Mauresmo zetten het team op een 2-0 voorsprong door zeges op Anna Lens Groenefeld (6-7 6-1 6-4) en Barbara Rittner (6-1 6-2). Ook Rusland leidt comfortabel met 2-0 tegen Australië. Anastasia Miskina en Svetlana Koeznetsova waren te sterk voor Alicia Molik (6-4 3-6 6-4) en Samantha Stosur (6-4 6-1).

Ook Oostenrijk, Italië en Argentinië hebben tegen respectievelijk Slowakije, Tsjechië en Japan hebben met twee gewonnen partijen een voorschot genomen op de eindzege. De stand bij Spanje en Zwitserland is 1-1.