GENEVE - Mia Audina veroverde zaterdag in Genève met haar eerste Europese titel de dertigste medaille voor Nederland in de geschiedenis van de Europese badmintonkampioenschappen. Enkele uren later voegde ze daar samen met Lotte Bruil in het dubbelspel de e, weer goud, aan toe. De balans: drie keer goud, vijf zilver en Nederland grossiert in brons: 23.

De medailles zijn inclusief de drie plakken die Nederland de afgelopen drie edities veroverde in het landentoernooi. De enigen met goud zijn Yao Jie, Audina en Bruil. Erica van den Heuvel is nog altijd de Nederlandse met de meeste EK-medailles: acht. Lotte Bruil en Joke van Beusekom volgen met zes. In het geval van Bruil zitten daar overigens wel drie plakken van de landentoernooien bij. Audina en Chris Bruil staan op vijf.

De Europese Kampioenschappen worden sinds 1968 eens per twee jaar georganiseerd, vanaf 1972 kwam daar het landentoernooi bij. In vijf toernooien won Nederland geen eremetaal, in 1970 en van 1980 tot en met 1986. Het recordaantal medailles in één evenement blijft staan op het vorige toernooi in 2002 in Malmö. Toen was er vijf keer Nederlands succes. Dit jaar was dat vier keer het geval. Audina won alleen en met Bruil, Yao Jie veroverde brons en de landenploeg pakte zilver.