GENEVE - Mia Audina staat zaterdag in Genève in de finale van de Europese Kampioenschappen badminton tegenover de als tweede geplaatste Franse Hongyan Pi. De Rotterdamse Audina, als eerste geplaatst, won van de als derde ingeschaalde Deense Camilla Martin terwijl de Nederlandse titelverdedigster Yao Jie verloor van Pi: -4 11-6.

Yao Jie, die nu net als Camilla Martin brons heeft, had vorige week nog van Pi gewonnen in de landenwedstrijd van de EK. Audina won vrijdag van de voormalige Europees kampioene Martin met 11-4 -13 11-8.

Dubbelspel

Audina was ook in het dubbelspel succesvol. Samen met Lotte Bruil bereikte ze vrijdagavond ook de finale in het vrouwendubbelspel. Het als tweede geplaatste Nederlandse koppel won met 15-4 15-9 van het Deense tweetal Schjoldager/Harder, de nummers vier van de plaatsingslijst.

In de finale treden Bruil en Audina zaterdag aan tegen het als eerste geplaatste Deense duo Olsen/Jorgensen. Veertien jaar geleden bereikte een Nederlands vrouwendubbel voor het eerst en voor het laatst de EK-finale. In 1990 in Moskou behaalden Eline Coene en Erica van Dijk, tegenwoordig bekend als Van den Heuvel, zilver. Goud behaalde Nederland nog nooit in welk dubbelspel van de EK dan ook.