PAPENDAL - Over precies 365 dagen gaan de Winterspelen van Sotsji van start. Chef de mission Maurits Hendriks stelt dat de ambitie in Rusland niet anders zal zijn dan bij de Zomerspelen van Londen. "We willen in de top tien, daar horen we ook thuis." 

Volgens Hendriks is het een jaar voor de Spelen te vroeg om een medailleaantal te noemen. "Er wordt zeker gewerkt aan een doelstelling", laat de technisch directeur van sportkoepel NOC*NSF vanuit Sotsji weten aan NUsport.

"Maar we moeten wachten tot aan het einde van het seizoen om echt een duidelijk en realistisch doel te stellen."

Vancouver plus één?
"Ha, zolang ik chef de mission ben zal ik denk ik daarmee geconfronteerd worden na de doelstelling Peking +1 voor Londen. Laat ik het zo zeggen: de ambitie voor de Winterspelen van Sotsji is in ieder geval niet anders: top tien. Daar horen wij ook thuis."

"In Vancouver stonden we op die plaats en die plek willen we ten minste behouden. Ik denk ook dat dat goed mogelijk is."

Ligt Nederland op schema?
"Dat is moeilijk te zeggen nu, het winterseizoen is nog volop bezig. Laten we eerlijk zijn: 99 procent van ons succes op de Winterspelen wordt bepaald door de schaatsers, hoe hard we ook werken om ook in andere sporten medailles te gaan halen."

"Hoewel we al een aantal hele mooie prestaties in het schaatsen hebben gezien, moeten de WK afstanden nog komen. Dat toernooi is de echte graadmeter voor de Winterspelen. Maar op een aantal onderdelen is nu al een duidelijke progressie zichtbaar. Dat is een goede vaststelling."

En de overige sporten? In het snowboarden, het shorttrack en het bobsleeën is ook de nodige progressie gemaakt.

"In Vancouver hebben we een hele mooie sneeuwmedaille behaald en ik ben blij dat Nicolien Sauerbreij de nominatie voor Sotsji in principe binnen heeft. En ook op de overige snowboarddisciplines hebben we atleten die goed presteren in de World Cup."

"Bij het shorttrack zien we al jaren een gestage ontwikkeling naar een stabiel programma. Zowel bij de heren als de dames. We komen steeds dichter bij de wereldtop. De verwachtingen groeien daardoor aanmerkelijk, hoewel dat niet meteen medailles hoeft te betekenen."

"En ook het bobsleeën is een belangrijke sport geworden, dankzij Esmé Kamphuis en Edwin van Calker. Wij leggen de prioriteit nu heel nadrukkelijk bij Esmé. Zij heeft laten zien heel stabiel te zijn."

U bent nu in Sotsji. Is de stad klaar voor de Spelen?
"Heel eerlijk gezegd is dat niet de indruk die ik krijg nu ik hier ben. Eén ding is wel duidelijk: de stadions en de faciliteiten voor de atleten zijn geweldig. Dat stuk is klaar, samen met de infrastructuur. Ik heb begrepen dat de treinverbinding en de snelweg naar de bergen af is. Belangrijk."

"Ze zijn nu vooral nog bezig met huizen en hotels. Je moet niet vergeten dat Sotsji in één keer op de kaart wordt gezet. Twintig jaar geleden was hier nog niets en zo straks moet het een stad van formaat zijn. Als ik kijk naar dat stuk dan denk ik dat er nog hard aan gewerkt moet worden. Maar de essentie is in ieder geval wel klaar."

Lees het volledige interview met de chef de mission op NUsport