AMSTERDAM - Het Nederlands elftal heeft woensdagavond in de Arena de oefenwedstrijd tegen Italië met 1-1 gelijkgespeeld.

Jeremain Lens maakte in de 33e minuut het enige doelpunt voor de ploeg van Louis van Gaal. Italië maakte pas in blessuretijd gelijk via Marco Verratti.

De bondscoach had gekozen voor het jongste Oranje in bijna honderd jaar. De gemiddelde leeftijd van het basiselftal bedroeg 22 jaar en 361 dagen.

Oranje kwam goed voor de dag tegen de ervaren Italianen. De vice-wereldkampioen dwong veel kansen af en de defensie met debutant Daley Blind gaf bijna niets weg.

Maher

In de eerste helft kreeg vooral Adam Maher veel mogelijkheden. De AZ-middenvelder stuitte bij zijn beste poging op de Italiaanse doelman Gianluigi Buffon. Na een gekraakt schot van de nummer tien was Lens even later wel trefzeker.

Maher vormde voorin een goed koppel met Robin van Persie. Het duo wurmde zich met goede combinaties regelmatig door de defensie van de 'Azzurri'. De andere middenvelders Jordy Clasie en Kevin Strootman waren duidelijk feller dan de middelste linie van de Italianen.

Krul

Met Jonathan De Guzman, die eveneens debuteerde, voor Clasie en Arjen Robben voor Van Persie zette Oranje na de pauze het goede spel voort. Lens en Robben waren voorin de meest gevaarlijke spelers, maar de ervaren keeper Buffon was telkens op zijn post.

Pas in de slotfase was Italië even gevaarlijk. Osvaldo was twee keer gevaarlijk in de lucht, maar kopte in beide gevallen net naast. Een paar minuten voor tijd kreeg Dirk Kuijt, die inviel voor de derde debutant Ola John, nog een enorme kans na goed werk van Maher. De Katwijker faalde echter.

Tim Krul leek er in de laatste minuut voor te zorgen dat Oranje voor het eerst een oefenduel van Italië won. De doelman redde bekwaam op een inzet van Alberto Gilardino. Krul was een paar minuten later echter niet opgewassen tegen een schot van Verratti.