ZEIST - Bondscoach Dick Advocaat heeft Patrick Kluivert opgeroepen voor het oefenduel van het Nederlands elftal van komende woensdag in het Eindhovense Philipsstadion tegen Griekenland. De spits ontbrak de laatste vijf maanden wegens een knieblessure.

Jaap Stam, Frank de Boer en Clarence Seedorf maken ook weer deel uit van de selectie. Het trio ontbrak tijdens de laatste interland tegen Frankrijk wegens blessures. De geselecteerde Ruud van Nistelrooij is ook weer fit. Nigel de Jong, Mario Melchiot en Paul Bosvelt zijn niet opgeroepen. Ze waren tegen de Fransen wel van de partij.

Advocaat kondigde na afloop van de laatste interland tegen de regerend Europees kampioen al aan dat hij tegen de Grieken wil experimenteren met een systeem van vier middenvelders die in een ruit spelen.

Seedorf

Een aantal Europese topclubs, waaronder AC Milan, speelt al langer met twee middenvelders aan de zijkanten, een middenvelder vlak voor de defensie en een schaduwspits. Tijdens het experiment is voor Clarence Seedorf dan ook een cruciale rol weggelegd.

Oranje oefende vorig jaar al eenmaal zonder succes met de bovengenoemde speelwijze. Advocaat zag tijdens de onbesliste interland tegen de Belgen (1-1) dat zijn middenvelders veel te veel balverlies leden. De zijkanten van het veld werden niet benut en de spitsen stonden te dicht bij elkaar.

Kluivert/Van Nistelrooij

Voor vleugelaanvallers is in het bewuste systeem geen plaats. Advocaat kan tegen de Grieken het maar niet ontluikende spitsenduo Kluivert/Van Nistelrooij in ere herstellen. Anders koppelt hij de bij Bayern München goed presterende Makaay aan één van beide leeftijdsgenoten.

Griekenland is al vijftien wedstrijden op rij ongeslagen. De ploeg kwalificeerde zich rechtstreeks voor het EK en hield in de voorronde onder meer Spanje achter zich. Oranje heeft al 24 oefenduels op rij niet meer verloren. De zeven eerder gespeelde wedstrijden tegen de Grieken leverden zes Nederlandse overwinningen en een gelijkspel op. Het duel in het stadion van PSV staat onder leiding van de Italiaanse arbiter Bolognino. Voor de interland zijn nog zo'n tienduizend kaartjes beschikbaar.

Selectie:
doel: Van der Sar en Waterreus;
verdediging: Frank de Boer, Bouma, Van Bronckhorst, Heitinga, Reiziger, Stam en Zenden; Van Bommel, Cocu, Davids, Seedorf, Sneijder en Van der Vaart;
aanval: Hooijdonk, Kluivert, Van Nistelrooij, Van der Meyde, Makaay en Overmars