HOOFDDORP - Het mondiaal antidopingagentschap WADA gaat onderzoek doen naar het vermeende jarenlange dopinggebruik door spelers van de Spaanse voetbalclub Real Sociedad. 

Dat bericht de Spaanse krant El Pais. De Baskische club kwam deze week ter sprake in de dopingzaak rond Eufemiano Fuentes.

Op de in beslag genomen documenten van de Spaanse dopingarts staat 'RSoc' genoemd als klant. Deze codenaam zou verwijzen naar Real Sociedad. 'RSoc' zou in 2005 veertig eenheden 'IG', insuline-growth factor (een verboden groeihormoon), hebben aangeschaft.

Oud-voorzitter Iñaki Badiola van Sociedad vertelde maandag in de Spaanse krant AS dat de clubdokters tussen 2002 en 2008, voor zijn aantreden, met zwart geld verboden middelen kochten.

De rekeningen van honderdduizenden euro’s zouden door Fuentes zijn verstuurd naar ene 'Asti'. Het WADA wil onder meer weten of daar oud-preses José Luis Astiazarán van Sociedad mee wordt bedoeld. Astiazarán fungeert thans als voorzitter van de Liga Profesional, de Spaanse variant van de Eredivisie CV.

Westerveld

Sander Westerveld, tussen eind 2001 en medio 2004 de doelman van Sociedad, vertelde maandag aan NUsport dat hij nooit iets verdachts heeft gezien.

"Ik denk niet eens dat wij iets aan doping zouden hebben gehad. Wij speelden geen vechtvoetbal, wonnen niet door negentig minuten vol gas te geven. Het zat tactisch en technisch gewoon heel goed in elkaar."