AMSTERDAM - Bij het behalen van het landskampioenschap door Ajax, wordt de Amsterdamse club gehuldigd op het Leidseplein. Burgemeester Cohen maakte donderdag bekend dat de huldiging kan doorgaan. Dit was eerder ter discussie gesteld nadat vorige week donderdag na de wedstrijd Jong Ajax - Jong Feyenoord ongeregeldheden waren uitgebroken. Spelers van Feyenoord werden door de Ajax-aanhang mishandeld op het veld.

Volgens Cohen werkt Ajax goed mee in de jacht op de raddraaiers. Ook van het publiek dat aanwezig was bij de rellen op sportpark De Toekomst bij de ArenA komen tips binnen. De politie heeft inmiddels een duidelijk beeld van wat zich op het veld heeft afgespeeld.

Ongeveer zeventig mensen zijn op het veld geweest. Vijf tot zeven van hen hebben geschopt en geslagen. Deze geweldplegers werden afgeschermd door een groep van twintig tot dertig mensen.

Stadionverbod

Volgens Cohen is de mensen die op het veld zijn geweest, maar geen geweld hebben gebruikt, juridisch weinig te verwijten. Toch wil Ajax iedereen die op het veld is geweest een stadionverbod opleggen. Dit verbod houdt in dat zij niet meer in de ArenA en ook niet meer op De Toekomst mogen komen.

Richtlijn

Het probleem is dat de namen die inmiddels bekend zijn bij de politie volgens een richtlijn van het college van procureurs-generaal niet aan Ajax mogen worden gegeven. Cohen heeft daarover contact opgenomen met het college. De PG's hebben zich volgens de Amsterdamse burgemeester bereid verklaard een mogelijkheid te zoeken de namen toch aan de club door te geven.

De politie blijft ondertussen op zoek naar de raddraaiers van vorige week donderdag. Politiecommissaris Joop van Riessen zei te hopen dat Ajax nog even geen kampioen wordt. Dat geeft de politie extra tijd om voor de huldiging nog veel raddraaiers op te pakken. Ajax kan aanstaand weekeinde kampioen worden, maar is dan wel afhankelijk van concurrent PSV, dat punten moet laten liggen.