HOOFDDORP - Rafael Nadal heeft zijn rentree dinsdagavond bekroond met een klinkende zege. Samen met zijn dubbelpartner Juan Monaco was de voormalige nummer één van de wereld met 6-3 en 6-2 te sterk voor het Tsjechische duo Frantisek Cermak en Lukas Dlouhy.

De partij in de eerste ronde op het ATP-toernooi in Viña del Mar nam slechts een uur en vier minuten in beslag.

Het was voor de 26-jarige Spanjaard liefst zeven maanden geleden dat hij voor het laatst in competitief verband op de baan stond. De Tsjech Lukas Rosol was destijds te sterk in de tweede ronde van Wimbledon.

Als gevolg van een knieblessure miste de gravelspecialist onder meer de Olympische Spelen, de US Open en de Australian Open.

Nadal en zijn Argentijnse partner Monaco stuiten in de tweede ronde op de winnaar van de partij tussen Juan Sebastian Cabal/Santiago Giraldo en Guillaume Rufin/Filippo Vilandri.

Goed gevoel

''Het geeft een goed gevoel om terug te zijn'', liet Nadal in een korte verklaring weten. ''Het is nu afwachten hoe mijn knie reageert. Dit was voor mij het goede moment en tevens de juiste ondergrond om mijn rentree te maken. Het is ook mooi om voor de eerste keer in Chili te spelen.''

Woensdag neemt de zevenvoudig winnaar van Roland Garros het in het enkelspel op tegen de Argentijn Federico Delbonis.

'Rafa' is na zijn afwezigheid in het tenniscircuit afgezakt naar de vijfde plaats op de ATP-ranking. De linkshandige Nadal is in het enkelspel wel als eerste geplaatst op het graveltoernooi in de Chileense kustplaats.

''In het dubbelspel speel je minder agressief'', meldde Nadal. ''Ik ben daarom benieuwd hoe het in het enkelspel zal gaan.''