RIJSWIJK - Manchester United en Bayern München hebben elkaar woensdagavond in de Champions League niet gebeten. In de eerste helft weigerden beide koplopers in groep A zelfs te blaffen. Een doelpuntloos gelijkspel was het resultaat. Het volstond voor een plek bij de laatste acht, omdat Nantes zo behulpzaam was Boavista op 1-1 te houden.

In groep B was er eveneens compleet evenwicht, met als groot verschil dat hier nog niets is beslist. AS Roma, Barcelona, Galatasaray en Liverpool maken allen nog kans. Waarbij de Italianen en Spanjaarden weliswaar de meeste punten hebben maar volgende week op vreemd terrein de kwartfinale moeten zien veilig te stellen.

Weinig tempo

Manchester United en Bayern München kenden de stand in groep A van buiten en speelden alspof de tafel van twee voortdurend door de hoofden spookte. De Engelsen maakten zich er met die wetenschap nog het gemakkelijkst vanaf. Weinig tempo, amper initiatief van Beckham of Veron, af en toe een lange trap richting Van Nistelrooy of Solskjaer. Dat was het wel in de eerste helft.

De Duitsers, die vooraf nog steen en been klaagden over het zware programma, werden nooit op de proef gesteld. Doelman Kahn hoefde slechts een paar ballen op te rapen of weg te trappen. Met de degelijke middenlinie, de actieve Hargreaves voorop, leek Bayern zelfs het meest tot avontuur geneigd. Maar ook Barthez had weinig reden in de stress te schieten.

Ronduit vervelend

Toen Nantes in Frankrijk door Moldovan op 1-0 kwam tegen Boavista, leek het duel op Old Trafford ronduit vervelend te worden. Een gelijkspel betekende immers automatisch dat beide clubs doorgingen naar de kwartfinale. Dus waarom risico nemen? Ferguson, die Manchester nog wel even trouw wil blijven, bedacht in de kleedkamer dat zijn ploeg de aanhang toch wel iets meer verschuldigd was dan een partijtje behoudend schaakvoetbal.

Hij inspireerde inderdaad. Giggs dwong Kahn, na een flitsende soloactie, onmiddellijk tot een moeilijke maar uitstekende reactie. De Mancunians drongen met meer overtuiging aan, maar gaven Bayern daardoor ook wat meer ruimte. "En die Blanc is de snelste niet", had trainer Hitzfeld de zwakke plek van de opponent nog wel aangewezen.

De wedstrijd fleurde er aanzienlijk van op. Van Nistelrooy kopte rakelings over en schoot op de vuisten van Kahn. Aan de overkant moest Barthez een paar keer gestrekt naar de hoek. Er bleef beduidend meer te beleven dan in de eerste helft, maar echt pijn deden beide koplopers elkaar niet.

Daar veranderde ook niets aan toen Martelinho voor Boavista gelijkmaakte in Nantes. Daardoor zijn de slotwedstrijden volgende week - Manchester moet naar Portugal - alleen nog voor belang voor de eindrangschikking en de bepaling van de tegenstander in de kwartfinale.

Barcelona begon eveneens uiterst omzichtig tegen Liverpool, dat zich niet wenste te verstoppen. Frank de Boer had in de beginfase veel moeite met de snelle, bewegelijke Heskey. Het eerste echte gevaar kwam ook van de Engelsen, zonder de geblesseerde Owen en de niet-speelgerechtigde Anelka. Gerrard kopte net naast, na een vrije trap van Murphy.

Allengs kreeg Barça, dat Overmars woensdag niet nodig had, meer vat op de wedstrijd. Rivaldo en Kluivert waren de aanjagers. De eerste serieuze mogelijkheid was echter niet aan Saviola besteed. Ook in de tweede helft werd het evenwicht niet verstoord. Barcelona was weliswaar wat meer aan de bal, voetbalde misschien ook wel iets beter, maar lang niet goed genoeg om Dudek in het doel van Liverpool ernstig te verontrusten.

Met Galatasaray lijkt tot op heden nog altijd niemand rekening te houden. Toch kwamen de Turken in de Italiaanse hoofdstad vlak voor rust op voorsprong tegen AS Roma. Ümit profiteerde van een blunder van Zébina maar schoot wel uiterst koel raak. Dat dreigde de situatie in groep B helemaal op zijn kop te zetten.

Roma, gesterkt door zeges op Barcelona (3-0) en stadgenoot Lazio (5-1), sloeg na rust vrij snel terug. Niet door zijn gevierde spitsenduo Montella en Totti - Batistuta zat op de bank - maar door Cafu. De Braziliaanse verdediger pikte een lange pass van Aldair op en liet de iets te ver voor zijn doel staande Mondragon kansloos. Maar daar bleef het bij. Roma kan misschien veel tegen de absolute Italiaanse en Europese top, maar dacht te lang dat succes tegen Galatasaray vanzelf komt aanwaaien.

/DOSSIERChampions League