HOOFDDORP - Giedo van der Garde heeft dinsdag namens Caterham de tiende tijd geklokt tijdens de eerste testdag op het circuit van Jerez. Jenson Button (McLaren) noteerde de snelste rondetijd in Spanje.

De Brit, kampioen in de Formule 1 in het jaar 2009, voltooide 37 rondjes op de baan in het zuiden van Spanje en reed met 1.18,861 de beste tijd.

Mark Webber (Red Bull) en Romain Grosjean (Lotus) klokten respectievelijk de tweede en derde tijd op Circuito Permanente de Jerez.

Van der Garde, die dit seizoen debuteert in de koningsklasse van de autosport, voltooide in 1.21,915 zijn snelste ronde en hield alleen Max Chilton van Marussia (1.24,176) achter zich.

Na 64 rondes zat de testsessie voor de Nederlander erop. De 27-jarige coureur hield een goed gevoel over aan zijn rentree op het circuit. "Het is lekker om weer aan de slag te mogen en ik ben tevreden met hoe de eerste dag verliep."

"We hebben aardig wat rondes kunnen voltooien zonder noemenswaardige problemen en ik voelde me meteen helemaal op m’n gemak in de wagen."

Banden

''Dag één stond vooral in het teken van nagaan of alles naar behoren werkt en het doorlopen van een aantal standaardprocedures die nieuw voor me zijn, waaronder de starts."

Van der Garde wijst de banden echter aan als belangrijkste onderdeel. "Ze voelen volledig anders aan dan de banden die ik vorig seizoen gewend was tijdens de vrijdagtrainingen die ik mocht doen, dus het is voor ons een uitdaging om de komende dagen te proberen zoveel mogelijk uit de banden te krijgen."

"Het is nog veel te vroeg om conclusies te trekken of verwachtingen uit te spreken, maar vergeleken met de auto die ik bij de laatste Grand Prix van vorig seizoen in Brazilië reed, denk ik dat we goede progressie in de winter hebben geboekt.”

Caterham

Van der Garde kwam vorig jaar al uit als testrijder voor Caterham en combineerde dat met een positie bij de gelijknamige renstal in de GP2. Hij eindigde in 2012 als zesde in dat klassement.

Vorige week werd bekend dat de geboren Rhenenaar een stoeltje had bemachtigd in de hoogste raceklasse naast de eerste rijder Charles Pic uit Frankrijk.