HOOFDDORP - Jong Oranje heeft zich dinsdag ontdaan van de leeftijdsgenoten uit Kroatië. Het oefenduel in Pula werd door het keurkorps van bondscoach Cor Pot met 2-3 gewonnen.

De thuisploeg nam al snel de leiding op het slecht bespeelbare veld in het Aldo Drosina Stadion. Andrej Kramaric werkte de bal na zeven minuten achter goalie Jeroen Zoet.

Het beloftenelftal van Nederland had veruit het beste van het spel op vreemde bodem, maar ging in de eerste helft slordig om met de geboden kansen. Onder anderen Rajiv van La Parra en Leandro Bacuna konden het net niet vinden.

Op slag van rust was het wel raak. Luuk de Jong verzilverde de zevende grote mogelijkheid namens Jong Oranje en bracht de stand weer in evenwicht: 1-1.

Pot, komende zomer met zijn team actief op het EK in Israël, benutte zijn wisselmogelijkheden optimaal en bracht na de pauze liefst acht verse krachten in het veld, waaronder vijf debutanten: Mike van der Hoorn, Tonny Vilhena, Thomas Bruns, Jean-Paul Boëtius en Jürgen Locadia.

Scorende debutanten

Na een uur spelen zette laatstgenoemde Nederland op voorsprong. De jonge spits van PSV schatte een splijtende pass van mededebutant Bruns (Heracles Almelo) op waarde en werkte de bal achter de Kroatische doelman.

Ook Vilhena, afgelopen weekend tweemaal trefzeker namens Feyenoord, wist direct te scoren bij zijn eerste wedstrijd namens Jong Oranje. De achttienjarige middenvelder bracht de 1-3 op het scorebord. Ivan Boras deed laat in het duel nog wel wat terug, maar dat was niet genoeg voor Kroatië.