HOOFDDORP - Lindsey Vonn is dinsdag tijdens de WK skiën zwaar ten val gekomen tijdens de Super G en komt dit seizoen niet meer in actie. De Amerikaanse brak haar rechterscheenbeen en scheurde de voorste kruisband en de mediale knieband.

Dat liet een woordvoerder van de nationale skifederatie dinsdagavond laten weten namens bondsarts Kyle Wilkens.

''Ze komt dit seizoen niet meer in actie, maar we verwachten haar terug in de World Cup 2013-2014 en in actie tijdens de Olympische Spelen van Sotsji.''

De Amerikaanse, die onderweg de beste tijd noteerde, schreeuwde het uit van de pijn nadat ze verkeerd landde na een sprong in het Oostenrijkse Schladming .

Vonn werd per helikopter afgevoerd naar een ziekenhuis. 

De race werd onderbroken na het incident, dat past in het moeizame seizoen van Vonn. De 28-jarige Amerikaanse laste medio december een rustpauze in om te herstellen van darmklachten.

Naar eigen zeggen kampte ze met een gebrek aan energie.

Depressie

In december 2012 onthulde Vonn, die in 2010 tijdens de Spelen van Vancouver eenmaal goud won, dat ze jarenlang leed aan een depressie. "Mijn leven lijkt misschien helemaal perfect voor mensen, maar ik worstel ook, net als iedereen."

Vooral in 2008 had Vonn, die antidepressiva gebruikt, het zwaar. 'Ik kon mijn bed niet meer uitkomen. Ik voelde me hopeloos, leeg, ik voelde me een zombie."

Vorig jaar scheidde ze van haar man en coach Thomas Vonn.

Maze

De gouden medaille was overigens een prooi voor Tina Maze. De Sloveense hield de Zwitserse Lara Gut en de Amerikaanse Julia Mancuso achter zich. 

"Verschrikkelijk spijtig voor Lindsey. Ze koos een te directe lijn. Ik heb vreselijk met haar te doen'', reageerde Maze ontzet op het ongeluk van Vonn. ''Mijn eigen race was degelijk, ik was scherp. Eerste dag, eerste goud. ''

Door de mist, die de organisatie dwong het startsein telkens uit te stellen, kon de race pas laat op de dag (14.30 uur) beginnen. Het licht werd toen allengs al wat minder en ook de sneeuwconditie.

Uiteindelijk gingen slechts 36 van 59 ingeschreven deelneemsters naar beneden. Niettemin besloot wedstrijdleider Atle Skaardal de uitslag geldig te verklaren.

De kanshebsters waren toen wel gefinisht. Maze, die in Schladming aan alle onderdelen meedoet, hield ondanks het lange wachten de concentratie goed op peil.

''Het was niet gemakkelijk gefocust en vastbesloten te blijven'', zei ze. Met een eindtijd van 1.35,39 bleef de Sloveense Gut en Mancuso duidelijk voor. Het verschil op de streep was respectievelijk 0,38 en 0,52 seconde.

Woensdag gaat de wereldtitelstrijd verder met de Super G voor de mannen.