HEERENVEEN - SC Heerenveen is klaar voor de topper tegen Ajax. Door een zege woensdagavond in het Abe Lenstra-stadion tegen nummer laatst Fortuna Sittard (3-1) verkleinden de Friezen de achterstand op de Amsterdamse koploper, Feyenoord en PSV. De kloof met die laatste twee clubs is nog maar een punt.

Als Heerenveen zondag in de ArenA tegen Ajax kan stunten, nadert de formatie van trainer De Haan de lijstaanvoerder tot drie punten. Heerenveen heeft bovendien een wedstrijd minder gespeeld dan Ajax. De strijd om de landstitel gaat dan tussen vier ploegen, al is ook Vitesse nog kansrijk voor de drie plaatsen die straks recht geven op deelname aan de Champions League.

De realiteitszin bij Heerenveen is echter groot. De doelstelling is en blijft een plaats in de UEFA-beker komend seizoen. Over een tweede optreden in de Champions League, de nummer drie speelt voorronde, wil nog niemand in Friesland hardop praten. Het slot van de competitie is voor Heerenveen namelijk loodzwaar met uitduels tegen de concurrenten PSV, Feyenoord en Vitesse.

De Friezen gaan naar Ajax met de wetenschap dat ze met slechts zeventien tegentreffers de minst gepasseerde verdediging hebben en in twaalf wedstrijden de nul achterin hebben gehouden. De enige tegenvaller is het wegvallen van centrale verdediger Klompe, die maandag tijdens de training zijn achillespees scheurde. Hij is voor de rest van deze competitie uitgeschakeld. Tegen de Limburgers speelde Ebbinge op diens plaats.

De Friezen wilden tegen Fortuna de wedstrijd zo snel mogelijk beslissen. Het offensief leverde al in de zevende minuut succes op. Edman schoot een vrije trap fraai binnen: 1-0. Daarna verzuimden Lurling, Allbäck en Nurmela het krachtsverschil in meer doelpunten uit te drukken. Op slag van rust kwam Fortuna zelfs langszij, al was daar een omstreden beslissing van arbiter Bossen voor nodig. Hij gaf de hekkensluiter een strafschop omdat Ebbinge een overtreding op Haeldermans zou hebben gemaakt. De protesten van Heerenveen haalden niets uit: Cramb maakte 1-1.

Radomski van Heerenveen keerde niet meer terug voor de tweede helft. De Poolse middenvelder ontbrak afgelopen zaterdag tegen RKC Waalwijk (2-0) wegens een lichte blessure. Trainer De Haan wilde in de aanloop naar de topper in de Arena geen enkel risico met hem nemen.

Na rust kwam Fortuna niet meer onder de druk van Heerenveen uit. Invaller Hakansson besliste het duel in de 68e en 70e minuut na twee prima Friese combinaties. Doelman Hesp voorkwam daarna met enkele goede reddingen een afgang voor Fortuna.