HOOFDDORP - De manager van Brian Mariano verwacht dat de atleet komende zomer gewoon weer op de atletiekbaan staat.

De sprinter werd maandagavond op Curaçao veroordeeld tot een gevangenisstraf van twaalf maanden, waarvan zes voorwaardelijk, omdat hij met 720 gram cocaïne in zijn bagage werd aangehouden op het vliegveld.

"Maar hij is niet aangehouden na de uitspraak van de rechter en hij hoeft zich ook niet te melden", laat zijn manager Caroline Feith dinsdag weten aan NUsport.

"Hij is gewoon in het bezit van zijn paspoort en kan dus doen en laten wat hij wil. Ja, dat betekent natuurlijk ook dat hij wedstrijden kan lopen."

"Dat is wat Brian ook wil", vervolgt de zaakwaarnemer, "en ik hoop dat iedereen hem die kans gunt. Er zijn genoeg voorbeelden van atleten die in een moeilijke situatie terecht zijn gekomen en toch een topsportcarrière hebben kunnen voortzetten. Bijvoorbeeld in het voetbal."

Indoorseizoen

De atleet, die zegt onschuldig te zijn, komt voorlopig echter niet in actie. De Atletiekunie bevestigt dat Mariano zich vooralsnog niet heeft ingeschreven voor wedstrijden.

"We hebben inderdaad besloten het indoorseizoen over te slaan", laat de manager weten. "Dat is vrij normaal in het atletiek, veel atleten komen tijdens de indoorwedstrijden niet in actie. Mochten blessures en dergelijke uitblijven, verwachten we het zomerseizoen op de gebruikelijke wijze te kunnen oppakken."

Mariano is echter viervoudig Nederlands kampioen op de zestig meter sprint en was in vorige jaren altijd actief tijdens het indoorseizoen. "Normaal loopt hij het indoorseizoen ook", aldus Feith.

"Maar de afgelopen periode heeft natuurlijk de nodige druk op hem gelegd. De voorbereiding is niet ideaal geweest en Brian is een atleet die niet wil meedoen om het meedoen, maar alleen loopt als hij ook kan winnen."

Cellentekort

De Atletiekunie kon dinsdag niet laten weten of de veroordeelde Mariano de komende tijd Nederland mag blijven vertegenwoordigen. "Het enige wat wij zeker weten is dat Mariano zich voorlopig niet heeft ingeschreven voor wedstrijden, dus dat is voor ons niet aan de orde", laat een woordvoerder weten.

De zegsman benadrukt dat er nog geen contact is geweest tussen de atleet en de bond en dat de Atletiekunie de zaak nog moet bestuderen. "Eerlijk gezegd wisten wij niet eens dat Brian in Nederland was. Wij dachten dat hij op Curaçao zou zijn voor de uitspraak."

Mariano werd maandagavond bij verstek veroordeeld tot een gevangenisstraf van twaalf maanden waarvan zes maanden voorwaardelijk. Daar kwam een proeftijd van drie jaar bij.

Onduidelijk is wanneer de atleet zijn celstraf op Curaçao zal uitzitten. Momenteel kampt het eiland met een cellentekort en is er geen plaats voor Mariano en andere veroordeelden die een straf voor een drugsdelict moeten uitzitten.