HOOFDDORP - Angel Garcia Lacuesta, de onderzoeksleider in de Operación Puerto, beweert dat dopingdokter Eufemiano Fuentes en de andere verdachten in de zaak niet altijd even zorgvuldig waren als het ging om het transporteren van bloedzakken. 

"Ze hanteerden soms koeltassen die ook worden gebruikt door mensen die naar het strand gaan", meldde Lacuesta tijdens zijn verhoor. "Om de zakken koel te houden, deden ze ook colaflessen in de tassen."

Volgens Lacuesta was Fuentes laks bij het bewaren van de bloedzakken. Zo ontbeerde zijn appartement een back-up systeem voor als de stroom zou uitvallen.

Vorige week weigerde de dopingdokter antwoord te geven op de vraag of hij kon garanderen dat het bloed onder een stabiele temperatuur werd bewaard.

Fuentes kan niet worden vervolgd voor het verstrekken van doping, (dat was niet strafbaar in Spanje toen hij in 2006 werd opgepakt, red.), maar wel voor het in gevaar brengen van de gezondheid van sporters.

Botero

De onderzoeksleider werd ook gevraagd of hij namen kon oplepelen van sporters die hij had gezien in de nabijheid van Fuentes of zijn rechterhand Merino Batres.

"Wij hadden niet de competentie om mensen te identificeren. Wij gingen uit van een criminele groep die niet-therapeutische praktijken uitvoerde bij mensen."

Lacuesta zei ook dat het geen toeval was dat de namen van wielrenners uitlekten, terwijl Fuentes ook andere sporters hielp. "Ten tijde van het onderzoek was net de Giro d'Italia bezig."
 
Wel wilde de onderzoeksleider kwijt dat hij toprenners als Santiago Botero, Oscar Sevilla en Jörg Jaksche had gezien bij het appartement van Fuentes.