AMSTERDAM - René Vandereycken wordt vanaf volgend seizoen trainer van RC Genk. De huidige coach van FC Twente is de opvolger van de Nederlander Sef Vergoossen, die onlangs opstapte. Vandereycken tekende een contract voor twee jaar, met een optie voor nog een seizoen. "We hebben een stinkend ambitieuze trainer binnengehaald", liet voorzitter Jos Vaessen weten.

Vandereycken kondigde in februari zijn vertrek aan bij Twente. De vijftigjarige Belgische oefenmeester wilde niet langer wachten op een aanbieding van de clubleiding. Op dat moment stond Twente op de zesde plaats in de Holland Casino Eredivisie en hadden de Tukkers ten koste van Feyenoord de halve finales van de Amstel Cup bereikt.

Twee maanden verder is Twente weliswaar bekerfinalist, maar de prestaties in de competitie zijn de laatste weken niet om over naar huis te schrijven. Er is dan ook veel kritiek op het functioneren van Vandereycken en niet alleen van de eigen aanhang. De voormalig coach van AA Gent, Standard Luik, RWDM, Anderlecht en FSV Mainz 05 zou zijn elftal te behoudend laten spelen, een visie die de coach zelf van de hand wijst.

Bij Genk wordt van Vandereycken opmerkelijk genoeg aanvallend voetbal verwacht. "We willen spektakel en aanvallend voetbal", aldus voorzitter Vaessen. "Dat is doorgesproken. De coach wil dat ook." Volgens de preses voldoet zijn nieuwe trainer aan alle eisen. "Genk is een topclub in wording. We hebben een absolute vakman nodig die zijn pluimen verdiend heeft. We hebben nood aan een stabiele, rustige en zelfverzekerde coach, want Genk heeft een onrustig bestuur en er zitten 23.000 mensen op de tribune."