PORTO - Na de overval op AC Milan (4-0) een ronde eerder vindt Deportivo la Coruña kennelijk dat het voorlopig genoeg heeft gescoord in de Champions League. In het eerste duel van de halve finale trokken de Spanjaarden bij Porto een muur van verdedigers op. Het resultaat in de tegenvallende wedstrijd was daardoor voorspelbaar, 0-0.

De wedstrijd, gekscherend wel een derby (er liggen 275 kilometers tussen La Coruña en Porto) genoemd, was hard, stug en niet aantrekkelijk. Viel daarbij uit de toon bij vele topontmoetingen eerder in het toernooi. Haalde het bovendien niet bij de voorgaande rondes, waarin Deportivo (kwartfinale) thuis titelverdediger Milan overrompelde en Porto (achtste finales) op de been bleef bij Manchester United.

Herhaling voorkomen

Vooral Deportivo betrok zwaar defensieve stellingen. Twee keer al werden de Spanjaarden dit seizoen in een internationaal duel buitenshuis afgestraft (4-1 bij Milan, 8-3 bij een andere halve finalist, Monaco). Hoewel deze nederlagen zonder verstrekkende gevolgen bleven, diende een herhaling te worden voorkomen.

Porto had er, in het nieuwe (EK) Estadio do Dragao geen antwoord op. De Portugees kampioen, winnaar van de Europa Cup I (tegen Bayern München) in 1987, slaagde er niet in zijn spitsen te bereiken. Door de nood gedwongen werd te vaak gekozen voor de 'lange bal' van achteruit. Daarmee werd de aanvallers, onder wie oud-Ajacied Benni McCarthy, tegen het robuuste Spaanse blok geen dienst bewezen.

Paniek

Geheel onverwacht kwam de schotloosheid van de thuisclub niet. In de laatste vier competitieduels scoorde Porto slechts één keer, in de laatste drie ontmoetingen bleef de 'nul' op het bord staan. Coach Mourinho probeerde dreigende paniek daarover bij voorbaat al de kop in te drukken. "Het hele jaar al maken we het ene doelpunt na het ander. Dat het even niet lukt, zegt niets. Ieder elftal kent wel eens zo'n periode."

Als vanzelfsprekend had de tegenstander, met trainer Irureta voorop, juist hoog opgegeven van de offensieve kracht van de opponent. "Porto speelt in een offensieve, agressieve stijl. Vooral in de openingsfase zullen wij zeer alert moeten zijn. Porto is er veel aan gelegen hier al de beslissing te forceren. Wij willen dat hoe dan ook voorkomen."

Toonbeeld

Dat deed Irureta door met nadruk de voorzichtigheid te prediken. Halverwege al besloot Porto daarom met de persoon van de Jankauskas zwaar geschut in te brengen. De grote en sterke Litouwer is geen toonbeeld van techniek, maar brengt doorgaans met zijn kracht een hoop onrust bij de tegenstander teweeg. Ook daarin slaagde hij tegen Deportivo slechts sporadisch.

Slechts enkele keren was Porto even in de buurt van een openingstreffer. Molina werd in het Spaanse doel even in verlegenheid gebracht door een min of meer verdwaald schot van Maniche. Met een opzichtige stuikelpartij over de benen van Romero probeerde Jankauskas er nog een strafschop uit de slepen. De strakke Duitse arbiter Merk speelde niet mee. Even later was de Litouwer dichter bij succes met een fraaie kopbal, die net naast ging. Verder was er nog een aardig schot van Carlos Alberto, waarbij de Molina opnieuw op zijn plaats stond.

Fors bestraft

Zo was er in de slotfase in elk geval nog sprake van enige opwinding, mede ook omdat Merk het enkele minuten voor tijd nog nodig vond de rode kaart voor de dag te halen. Andrade ergerde zich aan een in zijn ogen overdreven valpartij van Porto's Deco en gaf zijn tegenstander een klein trapje na. Hij werd daarvoor fors bestraft. Een nieuwe handicap voor de Spanjaarden, die over twee weken thuis ook de geroutineerde steunpilaar Mauro Silva moeten missen. De Brazilaan kreeg geel, terwijl hij 'op scherp' stond.