AMSTERDAM - Enkele honderden Marokkaanse voetbalsupporters hebben woensdagavond het veld van de ArenA bestormd na afloop van het duel tussen Ajax en de Marocprofs, een verzameling in Nederland voetballende Marokkanen. De Marokkanen lieten zich, ook na diverse aanmaningen, niet van het veld sturen. Reclameborden, cornervlaggen en diverse andere attributen werden vernield.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De Marocprofs wonnen de wedstrijd overigens met 3-2. De doelpunten van de Marocprofs, werden door de bijna 20.000 voornamelijk Marokkaanse toeschouwers ontvangen of zojuist een wereldkampioenschap was gewonnen.

Twee maanden geleden werd het Rif-gebergte in Marokko getroffen door een verwoestende aardbeving. Liefst 629 mensen vonden de dood door de ramp. De in Nederland spelende Marokkanen voelden zich verplicht om iets te doen en verzochten Ajax om een benefietwedstrijd.

Meer sfeer

Dat duel werd woensdagavond gespeeld. De ArenA was niet uitverkocht, maar de aanwezige voetbalfans zorgden voor heel wat meer sfeer en geluid dan het stadion van Ajax normaal gewend is. De Marocprofs, een verzameling in Nederland voetballende Marokkanen, werden woensdag aangevuld met enkele 'buitenlanders'.

Zo kwam Oussef Mokhtari over van het nietige Duitse clubje Burghausen. Toch was het juist Mokhtari die uitzinnig werd verwelkomd in Nederland. De aanvaller leidde zijn land op de Afrika Cup naar de finale en werd topscorer met vier doelpunten.

Integratie

De stichting die de wedstrijd organiseerde, wil dat het duel een jaarlijks terugkerend evenement wordt. Niet alleen om de vaderlandse Marokkanen bij elkaar te brengen, maar ook om de intergratie te bevorderen.

Woensdagavond was juist dat een smet op het duel. Buiten de uitzinnige Marokkanen, waren er bijna geen Nederlandse toeschouwers in de Arena. "Jammer", sprak ook organisator Mohammed Sinouh. "Ik had toch wel gedacht dat de F-side vol zou zitten."

Bijval

Na een sfeervolle avond, waarin vooral de Marokkanen zich voetballend vaak van hun beste kant lieten zien, kreeg de uiteindelijke opbrengst de meeste bijval. De voorlopige tussenstand was woensdagavond 201.000 euro. Waarschijnlijk wordt nog meer geld opgehaald omdat er onder andere een single is uitgebracht, waarvan de opbrengst naar de slachtoffers van de ramp gaat.