AMSTERDAM - Hatem Trabelsi wil via een rechtszaak tegen Ajax proberen onder de eenzijdige optie in zijn contract af te komen. De Amsterdamse voetbalclub lichtte onlangs die optie waardoor de Tunesiër nog tot 2006 aan Ajax verbonden is.

De juristen van de verdediger willen op 4 mei in kort geding een uitspraak van de voorzieningenrechter in Amsterdam, omdat zij menen dat een eenzijdige optie strijdig is met het Nederlandse arbeidsrecht. Mocht Trabelsi gelijk krijgen dan is hij aan het einde van dit seizoen transfervrij.

Risico

Normaal gesproken dienen zaken over spelerscontracten bij de arbitragecommissie van voetbalbond KNVB. Mr. Frank van Buuren van Rechtstaete Advocaten, die de zaak-Trabelsi behandelt, zegt goede redenen te hebben om naar de burgerrechter te stappen. "Al besef ik ook dat er een risico aan kleeft. Maar als de burgerrechter beslist dat hij niet bevoegd is om te oordelen, kunnen we altijd nog bij de KNVB aankloppen", aldus Van Buuren.

Het fenomeen eenzijdige opties is volgens Van Buuren pas de laatste jaren in zwang geraakt. "Na het Bosman-arrest, waarin het transfersysteem werd afgeschaft, besloten veel clubs langjarige contracten af te sluiten met spelers. Dat hield een bepaald risico in, want als spelers niet bleken te bevallen, zaten de clubs wel lang aan ze vast. Met eenzijdige opties is geprobeerd weer flexibiliteit te krijgen. Wij menen dat dat ten nadele van de spelers is."

Afwachten

Algemeen directeur Arie van Eijden van Ajax is vooralsnog niet bang voor het kort geding. "Wij hebben ons intern en extern laten adviseren en zijn van mening dat we ons geen zorgen hoeven te maken. Er is geen kwestie van een bod op Hatem, daardoor kunnen we het ook niet schikken. Nu moeten we het maar afwachten."

Van Buuren bevestigt de lezing van Van Eijden. "Normaal hadden we met de club kunnen onderhandelen over een transferprijs. Maar clubs willen Trabelsi alleen als hij transfervrij is. Dat is ook onze eerste zorg in deze. Onze zorg is die van de speler."