ALKMAAR - Voetbalclub AZ mag in Alkmaar een nieuw stadioncomplex bouwen met 20.000 vierkante meter detailhandel. Dit heeft de Raad van State woensdag beslist in hoger beroep. AZ en de gemeente Alkmaar tekenden bij de Raad van State beroep aan tegen een eerdere uitspraak van de rechtbank in Alkmaar. Die besliste vorig jaar oktober dat de bouwvergunning niet deugde.

Ook had de gemeente de beoogde thematisering van de detailhandel bij KooimeerPlaza niet mogen vastleggen in het bestemmingsplan zonder aan te geven waarom deze winkels per se op die plek moeten komen. Het nieuwe stadioncomplex, waar AZ vanaf seizoen 2005-2006 zijn thuiswedstrijden hoopt te spelen, krijgt daarnaast 40.000 vierkante meter voorzieningen op het gebied van vrije tijd, sport en recreatie.

Recentelijk bepaalde het gerechtshof in Amsterdam in een andere procedure dat AZ en de gemeente afspraken over grondtransacties, gemaakt in een zogenoemde "package deal", voorlopig niet mogen uitvoeren. Dit heeft te maken met een onderzoek door de Europese Commissie naar eventuele overheidssteun aan AZ.

Het Alkmaarse college van B en W denkt dit te kunnen ondervangen door de grond voor het nieuwe stadioncomplex later aan AZ te verkopen. Dit hoeft de bouw niet te vertragen.