HOOFDDORP - Lance Armstrong is niet van plan de kleine tien miljoen euro aan bonussen terug te betalen die de ex-renner kreeg voor het winnen van de Tour de France.

Dat zegt de advocaat van de Texaan, Tim Herman, maandag in een interview met de krant USA Today.

Armstrong bekende recent bij Oprah Winfrey dat hij tijdens al zijn Tourzeges tussen 1999 en 2005 doping had gebruikt. Al die overwinningen zijn hem afgenomen en de verzekeringsmaatschappij SCA Promotion uit Dallas wil daarom de premies die het de Amerikaan betaalde, terugkrijgen.

"Maar zover ik weet er is nog nooit een geschorste atleet geweest die zijn salaris heeft terugbetaald", stelt Herman.

SCA Promotion heeft aangekondigd komende week een rechtszaak aan te spannen tegen Armstrong om het geld terug te krijgen.

Dopingcultuur

In het interview met USA Today herhaalt Herman dat Armstrong tijdens zijn comeback in 2009 en 2010 geen doping meer gebruikte.

Ook benadrukt de advocaat dat de gevallen renner een product was van de dopingcultuur in het wielrennen en niet de 'leider' van de cultuur, zoals het Amerikaanse antidopingbureau USADA beweerde in haar rapport.

"Het is een Europese cultuur waar alle Amerikanen in 'gedropt' werden. Dat gaat al honderd jaar zo. Armstrong heeft dit niet gecreëerd. Je had twee keuzes: je kon naar huis gaan of je kon je aanpassen. Hij heeft zijn fout toegegeven, maar hij was als bijna elke ander renner van enig niveau."

Vertrouwen

Volgens Herman verwacht zijn cliënt, die momenteel voor het leven geschorst is, niet dat hij ooit nog zal mogen uitkomen in officiële sportwedstrijden. "Maar zijn aanbod om mee te werken met antidopinginstanties is niet daarvan afhankelijk."

"Hij zal blijven proberen om het vertrouwen terug te winnen dat hij verloren is door zijn gedrag. Dat is een voortdurend proces."