WILLEMSTAD – De Nederlandse atleet Brian Mariano is maandag op Willemstad bij verstek veroordeeld tot een celstraf van twaalf maanden, waarvan zes maanden voorwaardelijk.

Door Anneke Polak

Daarnaast kreeg hij een proeftijd van drie jaar opgelegd.

Op 1 december 2012 werd op luchthaven Hato in Willemstad 720 gram cocaïne in de koffer van Mariano aangetroffen.

De sprinter, die ontkent de intentie te hebben gehad de drugs te smokkelen, was niet aanwezig bij de zitting op Curaçao. Hij is momenteel in Nederland, waar hij volgens zijn advocaat Marije Vaders onlangs een auto-ongeluk heeft gehad. De atleet is sinds zijn aanhouding in een depressie geraakt en heeft een emotionele klap opgelopen, aldus Vaders.

Ook hebben inmiddels alle sponsors zich teruggetrokken toen in december naar buiten kwam dat Mariano gepakt was met drugs in zijn koffer, zo meldde zijn advocaat tijdens de zitting.

"Mijn cliënt kan niet normaal meer functioneren en is in een depressie geraakt. Hij heeft nimmer zijn carrière, die zich op een hoogtepunt bevond, op het spel willen zetten. Financieel had hij het goed, hij had dit dan ook niet nodig."

Verschillende verklaringen

Toch was de rechter niet overtuigd van zijn onschuld, temeer omdat Mariano twee verschillende verklaringen heeft afgegeven. In eerste instantie verklaarde de atleet zijn tas bij een vriend te hebben achtergelaten, waarna de drugs in de koffer zou zijn gestopt.

In tweede instantie verklaarde hij op de zitting van 7 januari dat dit niet het geval was, maar dat hij vier uur voor vertrek zijn koffer had ingecheckt, waarna hij weer naar huis was gegaan. Douaneambtenaren zouden met de koffer gerommeld hebben.

Dit achtte de rechter onwaarschijnlijk, omdat de drugs in pakketjes van vijf zorgvuldig tussen de bodem en de voering waren verstopt. Ook kon advocaat Vaders maandag niet aannemelijk maken dat er door douanepersoneel met de koffer zou zijn gerommeld.

Churandy Martina

Het feit dat Mariano een carrière als topsporter heeft, werkt volgens de rechter niet verzachtend, net als de brieven van zijn moeder en collega Churandy Martina, die de advocaat overhandigde. Daarin spraken zij lovend over Mariano, maar dit heeft niet tot strafvermindering geleid.

Omdat de 27-jarige Mariano geen strafblad heeft en omdat het een relatief kleine hoeveelheid betrof, hoefde de atleet in december zijn paspoort niet in te leveren. Daarop is hij naar Nederland gevlogen.

Onduidelijk is wanneer de atleet zijn celstraf op Curaçao zal uitzitten. Momenteel kampt het eiland met een cellentekort en is er geen plaats voor Mariano en andere veroordeelden die een straf voor een drugsdelict moeten uitzitten.

Doordat de atleet nu een strafblad heeft, zal hij de Verenigde Staten niet meer in kunnen komen. Zijn advocaat heeft aangekondigd in hoger beroep te gaan.

Olympische Spelen

Mariano maakte afgelopen zomer deel uit van het Nederlandse estafetteteam dat deelnam aan de Olympische Spelen in Londen. Samen met Martina, Giovanni Codrington en Patrick van Luijk behaalde hij de zesde plek in de finale van de 4 x 100 meter.

Mariano is bovendien viervoudig Nederlands kampioen op de 60 meter indoor.

Atletiekunie

De Nederlandse Atletiekunie kon maandagavond nog niet reageren op het nieuws. De bond wil eerst de uitspraak bestuderen en komt waarschijnlijk dinsdag met een reactie.