Doorlopen por favor

In Madrid is een toneelstuk bezig onder het mom van een proces. Eufemiano Fuentes staat terecht, de gynaecoloog die ooit een dopingimperium bezat dat zo groot was dat de zon er nooit onder ging. 

Door Thijs Zonneveld

Het is bijna zeven jaar geleden dat hij werd opgepakt, maar tot op de dag van vandaag weten we nog geen fractie van wat zich heeft afgespeeld in Fuentes' appartementen en hotelkamers. Dat mogen we ook niet weten. De Spaanse politie, justitie en politiek doen er alles aan om de namen van de betrokken sporters geheim te houden.

Het proces in Madrid dient er vooral níet toe om de waarheid boven tafel te krijgen. Daar zorgt de rechter wel voor. Héél even was er paniek, toen Eufemiano F. in de rechtszaal verklaarde dat hij alle namen van alle door hem geprepareerde sporters kon oplepelen. Héél even dreigde de deksel van de doofpot te worden getrokken.

Maar de rechter smeet 'm meteen weer dicht.

Operación Doofpot

Fuentes mocht geen namen noemen. Dat paste niet in het draaiboek van het toneelstuk. Het einde staat al lang vast: Fuentes en zijn naaste medewerkers krijgen niet of nauwelijks straf, en de Spaanse sportwereld draait na het proces door alsof er niets gebeurd is. Hier is niets te zien mensen, doorlopen por favor. Dit is Spanje, hier steken we onze koppen in het zand.

Spanje, het land dat Operación Puerto veranderde in Operación Doofpot. Spanje, het land dat doet alsof doping in voetbal of tennis niet bestaat. Spanje, het land waar je in de apotheek net zo makkelijk epo als aspirine koopt. Spanje, het land waar voetbalclub Real Sociedad jarenlang doping inkocht - de spelers werden toch niet gecontroleerd.

Spanje, het land waar Roberto Heras ondanks een positieve epo-test de Vuelta-zege van 2005 terugkrijgt van de rechter. Spanje, het land dat Oost-Indisch doof is als het mondiale antidopingagentschap WADA om informatie vraagt. Spanje, het land waar wielrenners en oud-wielrenners doodleuk verkondigen dat Lance A. een groot kampioen is omdat hij nog nooit positief is getest.

Financiële doping

Spanje, het land dat het afgelopen decennium meer gedopete renners en atleten leverde dan welk land ook. Spanje, het land waar Real Madrid en FC Barcelona dankzij financiële doping kopen en kopen met geld dat geleend is van banken die overeind worden gehouden met Europees geld. Spanje, het land waar vorige week de zoveelste opvolger van Fuentes werd opgepakt.

In de Verenigde Staten schrijven antidopinginstanties rapporten van duizend pagina’s, in Nederland zetten de wielerploegen hun werknemers onder druk om bekentenissen af te dwingen, in Groot-Brittannië worden ex-gebruikers uit de Sky-ploeg gezet, in Italië wordt het ene dopingproces na het andere gevoerd, in Australië is een waarheidscommissie opgericht, in Denemarken en Duitsland worden dopinggebruikers een voor een aan de schandpaal genageld - en in Spanje schuiven ze de boel onder het tapijt. Ze lachen om wat er elders gebeurt en gaan vrolijk door met winnen.

We kunnen twee dingen doen: een bijrol blijven spelen in het Spaanse toneelstuk, of eruit stappen. Met z'n allen.

Het WK voetbal kun je ook organiseren zonder Spanje.

Tip de redactie