MONACO - De Champions League winnen en toch je baanverliezen. Met dat bizarre scenario houdt Claudio Ranieri serieusrekening. De Italiaanse coach van Chelsea haalde aan de vooravondvan de eerste wedstrijd tegen AS Monaco in de halve finales hard uitnaar zijn steenrijke baas Roman Abramovitsj. "Zijn zwaard heefthij al in mijn lichaam gestoken", sneerde hij.

Chelsea liet zich echter dinsdagavond in Zuid-Frankrijkbehoorlijk afleiden door het gejammer van Ranieri. De ploeg van deNederlanders Melchiot en Hasselbaink verloor even onnodig alsverrassend met 3-1 van het veerkrachtige Monaco, dat in de 53eminuut Zikos met een overdreven rode kaart zag vertrekken. Overtwee weken kan Chelsea op Stamford Bridge niettemin de begeerdefinaleplaats veiligstellen.

Toekomst

Voor de toekomst van Ranieri in Londen lijkt het allemaal weiniguit te maken. "Ik word toch wel ontslagen door Abramovitsj. Sindshij aan de macht is bij Chelsea, wil hij mij kwijt. Hij begrijptniets van voetbal."

Monaco, dat in de kwartfinales Real Madrid op karakter en metgoed voetbal uitschakelde, begon uitgerust aan de eerste wedstrijd.De ploeg van de Franse oud-international Deschamps, die in hetseizoen 1999-2000 nog voor Chelsea speelde, kwam op 10 april tegenRC Lens (0-0) voor het laatst in actie. Zonder schorsingen enblessures kon Deschamps dinsdagavond hetzelfde elftal het veldinsturen als anderhalve week geleden.

Wijzigingen

Chelsea daarentegen trad aan met zes wijzigingen in vergelijkingmet de laatste wedstrijd tegen Everton (0-0). Hasselbaink moestzijn plaats voorin afstaan aan Crespo. Melchiot verving op derechterflank in de defensie Gallas, die door griep was geveld. VoorChelsea was het in Monaco de vierde wedstrijd in elf dagen.

Melchiot begon slecht aan de wedstrijd. Al na een kwartier kreeghij geel voor een forse overtreding op Rothen. Uit de vrije trapscoorde Prso met het hoofd, mede dankzij een veel te ruime dekkingdoor Melchiot, 1-0. Vlak voor de rust vergreep de voormaligeAjacied zich aan Morientes, waarna hij even bang was voor zijntweede gele kaart. De Zwitserse arbiter Meier hield het bij eenvrije trap.

Chelsea was tot aan de openingstreffer nog amper aan de balgeweest. Binnen vijf minuten kwam de Engelse ploeg toch op gelijkehoogte. Crespo, vrij gelaten door Ibarra, kon de bal binnen tikkenna enig frommelwerk van teamgenoot Gudjohnsen, 1-1. Aan degelijkmaker hing een buitenspellucht, die echter door de arbitrageniet werd geroken.

Geschorst

Na de rust, met Veron voor Gronkjaer bij Chelsea, trok Desaillyde aandacht. Eerst gaf hij Morientes een (onbestrafte)elleboogstoot, kort daarna haalde de Fransman een inzet vanMorientes van de doellijn. Enkele minuten later kreeg middenvelderZikos van Monaco de rode kaart na een 'aaiende' beweging naarMakelele, die met veel theater naar de grond ging. De laatste kreeggeel, waardoor hij voor de return is geschorst.

Met Hasselbaink voor Melchiot trachtte Ranieri in het laatstehalfuur de numerieke meerderheid uit te buiten. De doelpuntenvielen echter aan de andere kant. Morientes haalde doeltreffend uitna een vlotte aanval, 2-1. Na het succesvolle puntertje van Nonda,koud in het veld voor Giuly, kon de warme avond in het Stade LouisII helemaal niet meer kapot, 3-1.