HOOFDDORP - FC Utrecht komt voor 99 procent in handen van ondernemer Frans van Seumeren.

Dat meldt Utrecht op de clubsite. Van Seumeren had sinds 2008 al een aandeel van 63 procent in de club en daar komt nu dus nog eens 36 procent bij.

De raad van commissarissen, waar ook Van Seumeren deel van uit maakt, stemde maandag in met de overdracht. De Stichting Beheer Aandelen FC Utrecht zal veranderen in de Stichting Continuïteit Aandelen. FC Utrecht behoudt wel speciale bevoegdheden door een zogenaamde golden share.

"Door de golden share heeft Stichting Beheer Aandelen een recht bij strategische besluiten, zonder dat zij een meerderheid van de belangen in bezit heeft", vertelt Van Seumeren. "Zij bewaakt als het ware de cultuur van de club. Dat vinden wij gezamenlijk van groot belang. Vandaar deze constructie."

"Er moet uitzicht komen op een structureel gezonde club, daar zijn we mee bezig en daar past dit in. Van structureel tien miljoen verlies naar gezond is nogal wat. Die drive voel je bij iedereen in de organisatie. Daar geniet ik nu ook zo van als ik op de club ben."

Structureel gezond

Algemeen directeur Wilco van Schaik vertelt dat er al lange tijd gesprekken gaande waren. "Al maanden zijn wij in goed overleg met alle partijen bezig aan deze constructie, met toetsing van de KNVB."

"FC Utrecht moet structureel gezond worden en niet afhankelijk zijn van één man of investeerder. Dat is nu wel het geval en het lijkt er misschien ook op als straks Frans van Seumeren 99 procent in handen krijgt. Maar, het is juist bedoeld om de club in de breedte te versterken."

Utrecht doet het vooralsnog uitstekend in de eredivisie. De ploeg van trainer Jan Wouters won zondag met 4-2 op bezoek bij FC Twente en steeg daardoor naar de vijfde plaats met 39 punten uit 21 wedstrijden.