HOOFDDORP - De Spaanse voetbalclub Real Sociedad kocht gedurende zes jaar lang, tussen 2002 en 2008, met zwart geld verboden middelen. 

Dat zegt Iñaki Badiola, de oud-voorzitter van de club uit het Baskenland, in de krant AS. De clubdokters die zich met deze praktijken bezighielden vertrokken vijf jaar geleden, vlak na het aantreden van Badiola.

"Hoe ik op deze zaak stuitte? Ik liet snel na mijn aantreden een onderzoek doen naar de boekhouding tussen 2002 en 2008 door Ernst & Young. Toen kwamen we achter die betalingen."

"Het betroffen echt middelen die destijds verboden waren. Waarom we toen niet de publiciteit zochten? Er was gewoon weinig aandacht voor. In mijn periode waren er in ieder geval geen vreemde medische praktijken."

Tweede plaats

Real Sociedad finishte in 2003 verrassend als tweede in de Spaanse competitie. De club uit San Sebastian stond destijds onder leiding van voorzitter José Luis Astiazarán.

Badiola sluit niet uit dat de overstap van Astiazarán naar de Liga Profesional (de Spaanse versie van de Eredivisie CV) de reden was dat de dokters nooit zijn bestraft.

De spelers van Sociedad testten nooit positief. "Dat zegt alles over de falende controles. Er werd niet eens op epo getest. Ik weet ook geen namen van spelers die zich hieraan schuldig zouden hebben gemaakt. Ons onderzoek richtte zich op de dokters."

Fuentes

De ex-preses weet niet precies welke producten er werden aangeschaft, maar hij sluit niet uit dat de club samenwerkte met Eufemiano Fuentes, die tientallen wielrenners aan bloeddoping hielp.

De Spaanse dopingdokter, die momenteel terecht staat, erkende vorige week dat mensen uit verschillende takken van sporten tot zijn klantenkring behoorden. Fuentes heeft tot nu toe nog geen namen genoemd.

"Het is belangrijk dat er snel duidelijkheid komt", aldus Badiola. "Voor Real Sociedad maakt het niet veel uit, maar het zou goed zijn als de betrokkenen hun straf niet ontlopen."

Geld

De voormalige voorzitter zou er niet vreemd van opkijken als blijkt dat meer voetbalclubs illegale producten hebben gekocht.

"In het wielrennen is het voordeel van doping natuurlijk evident met bergetappes van meer dan tweehonderd kilometer die elkaar opvolgen. Misschien is het in het voetbal minder nodig, maar anderzijds: er gaat zoveel geld om in deze sport."